Predaj strelných zbraní v Rakúsku extrémne stúpa - "dôvodom" sú utečenci

13.11.2015 23:55

V niektorých častiach Rakúska - predovšetkým vo veľkých mestách ako Viedeň a Salzburg - rapídne stúpa kupovanie strelných zbraní súkromnými osobami. Nejeden obchodník so zbraňami v Rakúsku ich všetky vypredal a musí dlhšie čakať na dodanie nových, ako to bolo ešte pred rokom. Dodávacie lehoty sa podstatne predĺžili. 

Dr. Georg Zakrajsek je generálnym sekretárom IWÖ. Je to rakúska organizácia presadzujúca liberalizáciu zákona o zbraniach v Rakúsku, hoci je tam už veľmi liberálny zákon v porovnaní napríklad s Nemeckom. Informoval o situácii nemecké médiá. Sám je poľovníkom a športovým strelcom. 

Podľa neho problémy s dodávkou zbraní do obchodov sa týkajú predovšetkým zbraní kategórie C a D, ktoré patria ku klasickým poľovníckym zbraniam. Extrémny súčasný predaj ale nemá nič spoločné s adekvátne narastajúcim nadšením pre poľovačku. 

Rakúsko je stále ešte jednou z najfrekventovanejších oblastí, kde sa koncentruje súčasná utečenecká kríza. V krajine a na jej hraniciach sú státisícky utečencov, ktorí buď chcú natrvalo ostať alebo precestovať. Časť obyvateľstva sa obáva kriminality utečencov a iná časť sa zas obáva narastania "domácej" kriminality v dôsledku toho, že polícia má oveľa menej času, aby sa starala o poriadok a bezpečnosť občanov, lebo musí venovať množstvo pracovných hodín utečencom.  

V Rakúsko je už dávno tradične veľké množstvo zbraní v rukách občanov. Ich počet sa približuje miliónu, čo je naozaj extrémne veľa vzhľadom na malý počet obyvateľov - 8,5 milión. Zbrane kategórie C a D si môže zakúpiť každý občan, ktorý sa nedopustil žiadneho závažného trestného činu a dosiahol osemnásť rokov.

Viac zbraní v žiadnom prípade neznamená väčšiu bezpečnosť. Túto ideu - viac zbraní - presadzuje aj Dr. Zakrajsek a jeho organizácia. Naopak, viac zbraní v rukách obyvateľov nejakej krajiny znamená rastúce nebezpečie a neistotu a častokrát aj vraždy a zbytočné prelievanie krvi. 

 

Vieme to už dávno z "úžasného" príkladu, ktorý nám ponúkajú naši "vo všetkom výnimoční spojenci", z krajiny ktorá obrala a ozbíjala zbraňami takmer o všetko čo im patrilo - Indiánov. A ktorá teraz - ako to napísali najčítanejšie nemecké noviny - je na najlepšej ceste "vystrieľat sama seba". Že by jej to tajne želal už aj Bildzeitung?

 

Súkromné zbrane v ruke kohokoľvek potenciálne ohrozujú každého človeka, keď ide po ulici. Prípad z uplynulého leta vo Viedni dokumentuje také nebezpečie. Na ulici bol zastrelený 13-ročný mladík, ktorý sa náhodou ocitol pod paľbou muža, ktorý s puškou v ruke prenasledoval iného muža a chcel ho zastreliť. Také prípady nie sú v Rakúsku ojedinelé. 

Preto ďalšia liberalizácia zákonov o predaji zbraní je nezmyselná a nebezpečná - v Rakúsku, ale prípadne aj inde. 

 

Nesmieme upadnúť kvôli utečeneckej kríze do hystérie. Treba stanoviť jasné pravidlá - ku ktorým už smeruje aj Nemecko: Tým utečencom, ktorý naozaj pomoc a ochranu potrebujú, musíme pomôcť. Prikazuje nám to kresťanská morálka i náš demokratický humanizmus. Kto ale neakceptuje našu kultúru a kto vyzdvihuje zákony islamu nad ústavy národov EÚ, ten tu nemá čo hľadať. A je aj na Slovensku, aby to videlo a akceptovalo v tomto zmysle.