Pred troma rokmi nemysliteľné: Exprezident Gauck žiada toleranciu pre konzervatínu pravicu

16.06.2019 23:20

Už v apríli kritizoval niekdajší nemecký prezident Joachim Gauck (v úrade 2012 - 2017) politiku i médiá za to, že príliš rýchlo označujú vyjadrenia pravicových populistov za nebezpečne extrémistické. Zdôraznil, že v demokracii musí byť samozrejmosťou akceptovať aj také stanoviská, s ktorými principiálne nesúhlasíme, ale boli vynesené v rámci demokratických zásad.

Pritom Gauck ako prezident sa ale vôbec neriadil tým, čo teraz hlása.

Tvrdo a nekompromisne viackrát útočil verbálne na tých, ktorých nazýval pravicovými populistami a atakoval ich za ich – podľa neho – nepriateľstvo voči migrantom. V jeho očiach boli vtedy súčasťou „temného Nemecka“. Ani slovom vtedy nekritizoval nezmyselnú a absurdnú utečeneckú politiku vlády.

Odrazu verejnosť vníma celkom iného Gaucka. Gaucka, ktorý sa zastáva pravicových populistov.

 V nedávnom rozhovore so Spieglom ešte viac zintenzívnil svoju aprílovú kritiku a politikov vyzval veľmi dôrazne  k otvorenej politickej debate  s konzervatívnou pravicou, ktorou v Nemecku je predovšetkým AfD.

Som toho názoru, že Gauck medzičasom pochopil, že AfD vidí mnohé veci správne a zaslúži si byť vnímaná ostatnými politickými stranami ako demokratická.

A tým politikom CDU, ktorí AfD neustále pranierujú ako stranu, kde podľa nich sú rasisti a sympatizanti neonacistov, treba pripomenúť, že v CDU boli po vojne ešte dlhé roky početní skutoční hitlerovskí nacisti, ktorých nikto nestíhal za ich zločiny a zastávali v CDU aj vysoké funkcie. Uvediem len jedného:

Hans Filbinger CDU - ministerský predseda vlády Bádensko-Württembersko. Bol v tejto funkci 11 rokov, do roku 1977, a to napriek tomu, že bol za Hitlera vysoký funkcionár NSDAP a ako nacistický sudca podpisoval rozsudky smrti.

Gauck povedal aj nasledovné: „Takto predsa celkom stratíme dôveryhodnosť, ak si myslíme, že je nebezpečné otvorene diskutovať o problémoch, lebo by národ, podľa nášho názoru, preto mohol odrazu chcieť diktatúru.“

Tu Gauck narážal  na veľké problémy s migrantami, najmä v rokoch 2015 a 2016 . Zdôraznil, že tieto témy vláda nezvládla a sa im vyhýbala.

Teraz Joachim Gauck žiada všetky  strany, aby sa venovali všetkým relevantným témam a problémom a ich spracovali a otvorene o nich vo verejnosti diskutovali. Zdôraznil, že je  teraz nevyhnutné podstatne „zvýšiť“ toleranciu voči konzervatívnej pravici a nehlásať, že každý, kto je extrémne konzervatívny, je preto automaticky nebezpečný pre demokraciu. 

Toto je výzva pre všetkých politikov v Nemecku, aby si vzali slová svojho exprezidenta k srdcu a zmenili celkom zásadne postoj k AfD.

A mali by to nasledovať aj tí slovenskí politici, ktorí postupujú represívne voči tým, ktorí hlásajú patriotizmus a sú za politiku prospešnú slovenskému národu a kritizujú utečeneckú politiku a pakt OSN!