Pred rokom zomrel Fidel Castro, jeho duch žije v srdciach Kubáncov ďalej

21.12.2017 22:34

Azda najslávnejší revolucionár na svete skonal v novembri minulého roku ako 90 ročný. Fidel je aj po roku na Kube „všadeprítomný a omnipotentný, a to napriek tomu, že na najznámejšieho syna nielen Kuby, ale celej latinskej Ameriky neupomína na karibskom ostrove ani jediný pomník. Po „Commandante en jefe“, ako ho volali všetci jeho rodáci, nie je pomenovaná žiadna ulica a ani žiadne námestie, žiadna univerzita, žiadny vyznamný objekt.

Sám to tak rozhodol. Ale jeho krajania na neho nezabúdajú. Na školách sa vyučujú jeho myšlienky a mnohé jeho výroky patria k filozofii kubánskeho života a ľudi si ich opakujú a vyslovujú ich pri rôznych životných situáciách podobným spôsobom ako sa veriaci modlia v kostole.

Fidel Castro ostane navždy živý v srdciach Kubáncov ako najdôležitejší a najvýznamnejší symbol kubánskej revolúcie, ktorá zvrhla diktátora Batistu a z „otrokov“ urobila slobodných ľudí.

Taliansky žurnalista Mina, ,ktorý Fidela dobre poznal a urobil s ním niekoľko rozhovorov, povedal, že Castro skonal ako šťastný človek, s pocitom, že jeho život mal zmysel a že Kuba čiernych otrokov, otročiacich na plantážach a Kuba nespočetných analfabetov sa stala Kubou slobodnou s množstvom vzdelaných ľudí.