Pred 200 rokmi sa v Trieri narodil Karol Marx. Prídu ho oslavovať i preklínať osobnosti z celého sveta

02.05.2018 23:15

Karol Marx, muž ktorý zanechal nevymazateľné a hlboké stopy v povedomí celého ľudstva, sa narodil  5 .mája 1818 v malebnom a historickom meste, kde prežil niekoľko rokov aj rímsky cisár Konštantín Veľký.

Mesto Trier usporiada v dňoch 4. až 6. mája veľké oslavy na počesť svojho najznámejšieho občana. V skutočnosti ale nepôjde len o oslavy praotca komunizmu a muža, ktorý tak dokonale opísal a analyzoval kapitalizmus a precízne odhalil jeho dravčiu nenásytnosť, ako nikto iný po ňom.

Počas troch upomienkových dní na Karola Marxa sa Trier stane mestom extrémnych paradoxov a javiskom prejavov a príhovorov najrôznejších ľudí, organizácií a inštitúcii. Niektorí budú Karola Marxa oslavovať a dvíhať ho na piedestál bohov ako jedinečného a nenapodobniteľného mysliteľa a druhí ho budú preklínať a zatracovať ako najhoršieho démona, ktorý je podľa nich nepriamo zodpovedný za smrť miliónov ľudí, ktoré majú na svedomí komunistické diktatúry.  

Trier očakáva viac ako 40 000 návštevníkov, ktorí prídu do mesta počas troch dní, ktoré sa budú niesť v znamení Marxa.

Od 30. apríla stojí v blízkosti svetoznámej Porta Nigra (Čiernej Brány, ktorú postavili Rimania, keď Trier ešte bol súčasťou Rímskej ríše) veľká bronzová socha Marxa, 5,5 metra vysoká a vážiaca 2,3 tony. Je to dar z Číny. Socha je zahalená červeným plátnom a odhalí ju čínsky minister v deň narodenia Marxa. S čínskym ministrom príde aj veľká skupina významných osobností z Číny. Uctiť Marxa si prídu aj početní politici SPD i strany Ľavice.

Bude otvorené aj nové Karl-Marx-Museum a otvorí ho niekdajší ministerský predseda Porýnia-Falcka - do ktorého Trier patrí - exšéf SPD Kurt Beck. V Trieri bude prítomná aj nová šéfka SPD Andrea Nahles. A Marxa príde uctiť aj EÚ šéf Jean Claude Juncker. Bude mať reč pri slávnostnom otvorení veľkej výstavy o Karolovi Marxovi, 4. mája, ktorá bude vo veľkolepej trierskej Konštantínovej Bazilike.

Marx, Nietzsche, Freud, sú tri osobnosti, ktoré pre nezasvätených nemajú nič spoločné. Skutočnosť je ale iná. Ešte pred 150 rokmi boli v konzervatívnych vládnych a cirkevných kruhoch všetci traja zhodne označovaní za pomätencov a šialencov. Dnes sú vysoko uznávaní a pokladaní za najvýznamnejších géniov našej modernej doby. Intelektuálne a duchovné dedičstvo týchto troch večných rebelov, plávajúcich neohrozene a neustále proti prúdu, sa stalo vzácnym pokladom ľudstva a neobyčajne ovplyvnilo vedu, ekonomiku i politiku moderny a v mnohom udávalo nové smery vývoja spoločnosti.

Predpovede Karola Marxa o tom, čo ľudstvo očakáva, ak nezlomí moc kapitalizmu, kapitálu a peňazí sa splnili do písmenka a do bodky.

Jediné, v čom sa mýlil, bolo jeho presvedčenie, že proletariát raz prevezme moc a vládu do svojich rúk. Musím túto výpoveď však trochu poopraviť.

Marx totiž vychádzal z toho, že sa tak stane až potom, keď sa naplní veta: Proletári všetkých krajín spojte sa.

To sa ale nikdy nestalo. Niečo také ostalo len utópiou.