Prečo zomrel Frederic Chopin veľmi mladý - len 39-ročný?

11.12.2014 13:42

Frederic Chopin bol jedným z najväčších hudobných géniov. Narodil sa v blízkosti Varšavy v roku 1810 a zomrel v Paríži v roku 1849. Hudbu vyštudoval na varšavskom konzervatóriu a debutoval v roku 1830 vo Varšave. Jeho život bol dramatický a bolo v ňom viacero záhad. Zahadná bola dlho aj jeho smrť - nikto nevedel zistiť jej príčinu. 

V roku 1848 pri svojom muzikálnom vystúpení v Paríži, uprostred programu, odrazu bez vysvetlenia skončil a odišiel preč. Neskôr v liste priateľovi o tom napísal, že práve chcel začať hrať jednu svoju svetoznámu skladbu, keď sa odrazu pred ním začali objavovať všelijaké diabolské kreatúry, vychádzajúc z pootvoreného klavírového krídla. O rok neskôr Chopin zomrel. Jeho smrť v mladom veku bola veľkým šokom pre jeho početných obdivovateľov na celom svete.

Lekári vyslovovali rôzne diagnózy, ako tuberkolóza, choroba pečene, mukoviscidóza. Ale nič z toho nebolo skutočnou príčinou jeho náhlej smrti. Teraz je však skupina španielskych lekárov, neurológov, presvedčená, že našli vysvetlenie. Podľa toho trpel Chopin na epilepsiu temporálneho laloku. To je mozgový areál za spánkami, ktorý je príslušný pre reč, sluch a pamäť.  Epilepsia zapríčiňovala u Chopina halucinácie a preludy. Napokon Chopin podľa španielskych neurológov na jeden takýto silný epileptický záchvat nečakane zomrel.