Prečo nám Mesiac ukazuje stále tú istú stranu?

12.07.2020 23:42

Mesiac ukazuje Zemi vždy len tú istú tvár. To znamená, že vidíme len jednu a tú istú stranu (privrátenú stranu) z neho. Nebolo to ale vždy tak. Pred miliardami rokov sa Mesiac otáčal okolo svojej osi práve tak, ako to dnes robí naša planéta.

Prečo to dnes ale už tak nie je?

Mesiac sa pred niekoľkými miliardami rokov otáčal okolo svojej osi oveľa rýchlejšie ako dnes. V priebehu týchto rokov sa ale jeho rotácia postupne spomalovala, až sa napokon dostal do stavu takzvanej viazanej rotácie a či synchronizovanej rotácie voči Zemi. V tomto stave Mesiac rotuje okolo Zeme neustále len tak, že v priebehu každej jednej otáčky okolo Zeme sa otoči vždy len raz okolo vlastnej osi.

Synchronizovaná rotácia však v astrofyzike nie je ničím výnimočným.

Je relatívne častým zjavom medzi planétami a ich mesiacmi, ale aj medzi planétami a ich hviezdami a dokonca aj medzi hviezdami binárnych hviezdnych sústav (dvojhviezdy), ak sú hviezdy v nich blízko seba.

Vo výnimočných prípadoch môže prísť k viazanej rotácii aj medzi galaxiami.

Synchronizovanú rotáciu Mesiaca okolo Zeme zapríčinil efekt tzv. slapových síl, ktorými pôsobí Zem na Mesiac. Tie spôsobovali brzdenie rotácie Mesiaca okolo vlastnej osi, až prišlo k viazanej rotácii.

Slapové sily sú sekundárnym prejavom gravitácie a na Zemi spôsobujú aj príliv a odliv – tu hovoríme o oceánskych slapoch.

Slapové pôsobenie Zeme na Mesiac vzniká z toho dôvodu, že príťažlivá sila Zeme na Mesiac má v každom jeho bode inú hodnotu. Najvyššia hodnota gravitácie je v bode, ktorý je Zemi najbližšie a najnižšia je v tom bode, ktorý je voči Zemi najvzdialenejší.