Prečo mám taký blízky vzťah k Francúzsku, francúzštine a k francúzskemu intelektu?

26.11.2019 21:54

Viackrát som dostal túto otázku od čitateľov.

O.i. sa ma na to opýtal  nedávno aj istý Čech žijúci v Bordeaux, ktorý mi písal, že číta odo mňa všetko, čo mu je dostupné, odkedy si raz dávno kupil v Prahe jednu moju knihu a dozvedel sa, že som sa veľa naučil od V. Zamarovskeho, ktoreho obdivoval (i niekoľkí Slováci z Francúzska boli  zvedaví ako vznikla moja láska k Francúzsku).

A tak sa určite poteší, keď mu moja spolupracovníčka zajtra napíše, že koncom týždňa prídem pracovne na niekoľko dní do Bordeaux a že ak mi pošle tel. číslo, tak sa mu odtiaľ ohlásim. A že ak mi to čas dovolí, tak  sa možeme aj stretnúť………….

 

Takže  prezradim, prečo Francúzsko a ja sme si takí blízki:

Moja nevlastná matka bola Francúzka a rodáčka z Paríža. Slovensky sa naučila až ako mladé dievča, keď sa s rodičmi presťahovala na Slovensko, kde vyštudovala medicínu a vydala sa za môjho otca, právnika. Jej francúzske srdce ju po rokoch však ťahalo opať do francúzskeho prostredia:

Najprv bola vyslaná Ministerstvom zdravotnictva ako lekárka z Československa na niekoľko rokov do Tunisu, kde o.i. pomahála zvyšovať odbornosť tamojšieho zdravotnickeho personálu. Odtiaľ odišla do švajčiarskeho mesta Lausanne, kde potom dlhé roky pracovala ako  vyhľadávaná lekárka a kde som ju chodil navštevovať.

Od nej som už ako dieťa neustále počúval všetko možné o francúzskych dejinách, kultúre, reči, filozofoch, mysliteľoch atď. Neskôr som sa vo všetkom, čo sa týkalo Francúzska zdokonaľoval sam, a tak som sa stal v srdci  a aj intelektom aj Francúzom. Mať takpovediac v malíčku o.i. Francúzsko i Nemecko a ešte aj celé Slovanstvo, je úžasné a povznasajuce a nesmierne to rozširuje horizonty poznania.

Samozrejme bolo toho ešte veľa iného, čo ma ovplyvnilo, aby ma moje srdce a môj intelekt neustále ťahali aj do Francúzska…………….

Som za to nesmierne vdačny „tomu“, čo určilo môj osud a moje cesty životom…………ktoré boli a stále sú veľmi pestré a neobyčajné……

 

Opäť raz sa ospravedlňujem,  že nedokážen reagovať na množstvo vašich mailov – je to obrovská kopa, ktoré stále chodia………. A nedokáže to ani moja spolupracovníčka.

Ďakujeme za pochopenie