Prečo k tomu mlčíme? Veď tretia svetová vojna sa už začala! Rusko ekonomicky ničí USA

16.02.2023 23:30

Emmanuel Todd je uznávaný historik, antropológ, sociológ, autor, publicista a je považovaný za jedného z popredných francúzskych intelektuálov. Je veľmi dobre známy aj v Nemecku, kde vyšli viaceré jeho knihy - o. i. aj publikácia Neoliberálna ilúzia.

Jeho najnovšia publikácia Svetová veľmoc USA je už celé mesiace najpredávanejšou knihou vo Francúzsku.

Todd je presvedčený a uviedol to nedávno aj v jednom interview, že tretia svetová vojna sa už začala. V ňom tiež povedal, že Spojené štáty sú zodpovedné za vyhodenie ropovodov Nord Stream do vzduchu, a že vojna na Ukrajine je v prvom rade o Nemecku.

V rozhovore pre francúzske noviny Le Figaro vysvetlil, že obrovská odolnosť ruskej ekonomiky voči západným sankciám a škody, ktoré tieto spôsobujú na Západe, privádzajú americký imperiálny systém na „pokraj priepasti".

„Je evidentné, že konflikt, ktorý bol pôvodne obmedzenou územnou vojnou, sa rozvinul do globálnej ekonomickej konfrontácie medzi celým Západom na jednej strane a Ruskom podporovaným Čínou na strane druhej. Stala sa z toho svetová vojna,“

povedal Emmanuel Todd.

Vyjadril tiež svoje počudovanie nad tým, aké odolné je Rusko voči západným represívnym opatreniam. Najmä podpora z Číny veľmi pomáha Rusku, zatiaľ čo európska ekonomika ide dole vodou – a ostala bez akejkoľvek pomoci zo strany Spojených štátov. Samotný Washington je príliš zaneprázdnený snahou o vlastnú záchranu a akceptuje ekonomický kolaps európskych ekonomík.

 

Todd tiež tvrdí, že Rusko aj USA nevidia žiadne skutočné východisko z konfliktu, lebo do neho už nesmierne veľa investovali.

"Rovnako ako Rusko, tak ani USA sa už nemôžu stiahnuť z konfliktu, nemôžu ho nechať. Preto sme teraz  takpovediac v nekončiacej sa vojne, v konfrontácii, ktorej výsledkom musí byť kolaps jedného alebo druhého," 

vyhlásil pre denník Todd.

„Najväčším porazeným v tejto konfrontácii je však Európa. Počítame kilometre štvorcové, ktoré Ukrajinci dobyli, kým Rusi čakajú na kolaps európskych ekonomík. Sme ich hlavnou bojovou líniou,“

povedal historik Todd pre Weltwoche a tiež podotkol, že je presvedčený, že za sabotážou Nordstreamu sú Američania. A pýta sa sám seba, či môžu Nemci naozaj uveriť tomu, že by to boli vykonali Rusi.

 

A napokon Todd ešte demontuje jednou  vetou celú západnú propagandu:

„Máme tu do činenia s inverziou možnej reality – západné médiá nám hovoria, že Rusi strieľajú do väzníc, ktoré obsadili, že strieľajú do jadrových elektrární, ktoré lokálne ovládajú, že vyhadzujú do vzduchu potrubia, ktoré si sami postavili.“

 

Emmanuel Todd je osobnosť veľmi dôveryhodná, neobyčajne múdry a rozhľadený človek a poznajú ho a veria mu milióny Francúzov.