Prechodná bulharská vláda usiluje o zblíženie sa s Moskvou – prostredníctvom Gazpromu

12.09.2022 23:26

Bulhari, ktorí sú prozápadne orientovaní sa  teraz obávajú zmeny prozápadnej politiky tak, ako ju robila vláda, ktorá v júni padla. Na čele proamerickej bulharskej vlády stál Kiril Petkov, devótny americký prisluhovač, ktorý „študoval“ v USA na Harvard University. Premiér Petkov robil všetko pre to, aby rozbil tradičné úzke priateľstvo Bulharska s Ruskom a aby sa potom krajina stala poslušným vazalom USA.

Z jeho rozhodnutia odmietla Sofia platiť rubľami účty za dodávky plynu Gazpromom. Bulharsko sa tak v apríli stalo popri Poľsku prvou európskou krajinou, ktorej Gazprom zastavil dodávky plynu.

To bol veľmi tvrdý úder pre Bulharsko – jeho potreba plynu bola krytá na 75 perent importom z Ruska. Premiérom Petkovom to spočiatku vôbec neotriaslo – v každom prípade nedával nič najavo. Veľmi dobre prepojený s USA zrejme očakával, že odtiaľ príde pomoc. Tá však neprišla – ani financie Bieleho Domu nie sú nevyčerpateľné a jeho prostriedky extrémne odčerpáva Ukrajina. 

Už pred niekoľkými týždňami povedal bulharský minister Rozen Christov, že Bulharsko musí požiadať Gazprom o nové rokovania (pokorne poprosiť o obnovenie dodávok plynu – moja poznámka), lebo že v opačnom prípade bude zima pre krajinu katastrofou.

Medzitým Sofia už požiadala centrálu koncernu  v St. Petersburgu o rozhovory, ale zatiaľ nedostala odpoveď.

Fakt je, že prechodná bulharská vláda sa veľmi usiluje o rozhovory s Gazpromom a Brusel sa veľmi obáva, že za tým je viac a že Sofia sa chce odkloniť politicky od prozápadného smerovania poslednej vlády.

Západ vidí v bulharskom prezidentovi veľmi nebezpečnú osobnosť – Rumen Radev bol a je priateľom Ruska. Má veľkú podporu bulharských sociálnych demokratov a práve to ešte viac znervózňuje Brusel, lebo sociálni demokrati ako súčasť koalície poslednej vlády boli absolútne proti dodávke bulharských zbraní Kyjevu.