Pre superboháčov je Luxembursko aj naďalej daňovým rajom - hanba Bruselu

16.05.2019 23:35

Päť rokov po tom, ako prepukol daňový škandál "Luxemburg Leaks", objavili investigatívni žurnalisti z WDR a NDR, že nemecké veľkopodnikateľské rodinné klany ešte stále môžu využívať tzv. optimalizáciu daní, ktorú im ponúka Luxembursko. A to napriek tomu, že EÚ finančný komisár Pierre Moscovici žiada viac „daňovej spravodlivosti“.

Už pred piatimi rokmi uviedli redaktori z NDR a WDR, že koncernom bolo v Luxembursku umožnené, aby platili dane nižšie ako jedno percento. Neuveriteľný škandál, najmä keď sa to porovná s tým, koľko daní zo mzdy platí nemecký daňový poplatník, ktorý pracuje napríklad ako inžinier. Je to bežne až do 40 percent.

Odvtedy sa ale nič nezmenilo – napriek sľubom.

Je preukázané, že aj v súčasnosti 20 najbohatších nemeckých podnikateľských rodín využíva daňový raj v Luxembursku. Patrí k nim aj rodina Reimann. Má veľké podiely o.i. na koncernoch Calgon, Clearasil, Senseo,  Jacobs-Kaffee.

V roku 2017 mala rodina zisky vo výške 338 milión eur. Luxemburské finančné právo je zámerne tak nastavené, že ponúka zahraničným koncernom početné daňové zvýhodnenia, ktorých využitie umožnilo Reimannovcom z uvedeného zisku zaplatiť dane len vo výške 1,1 milión eur – čo je menej ako pol percenta zo zisku.

Niečo také je škandálom  a so spravodlivosťou a demokraciou a rovnakým metrom pre všetkých nemá absolútne nič spoločné. Je to ožobračovanie obyčajných občanov, ktorí tvrdo pracujú a musia platiť obrovské dane.

A to všetko Brusel cynicky pripustí.