Pre Moskvu je víťazstvo Ukrajiny na ESC politickou manipuláciou proti Rusku

15.05.2016 22:50

Tohtoročný ESC - Eurovision Song Contest vo Švédsku sa niesol v znamení totálnej schizofrénie a rozpoltenosti európskeho kontinentu, ktorý zápasí s viacerými politickými dilemami. Naše postoje a naše mozgy ovláda utečenecká kríza, ktorá sa pre Európu stala doslova nočnou morou, okrem toho je tu hroziace nebezpečie Brexitu, ťažká kríza Grécka, sankcie EÚ proti Moskve a nebezpečné diferencie a napätia s Ruskom, napätie medzi Ukrajinou a Ruskom. Európa stráca svoju identitu a vieru na seba.

Do toho teraz prišlo politicky zmanipulované víťazstvo ukrajinskej speváčky Jamaly, krymskej Tatárky, ktorá vyhrala tohtoročnú Eurovíziu. Obsah jej songu bol koncipovaný zámerne tak, aby zosilnil a vybudil negatívne emócie voči Rusku.

Text bol politicky konštruovaný a namierený proti Moskve. Z jeho obsahu vyznievala kritika ruskej anexie Krymu. Bolo to ale jednoznačné porušenie pravidiel, ktorými sa musia riadiť texty piesní súťažiacich na Eurovisiom Song Contest a táto pieseň preto v žiadnom prípade nemala byť pripustená do súťaže. Politika Bruselu však rozhodla inakšie.    

Ruskí politici odsúdili a odmietli víťazstvo ukrajinskej speváčky ako jednoznačné  politické rozhodnutie, ktoré nanútili podujatiu bruselskí politici. Označili to za hanebné zdiskreditovanie umenia a kultúry, ktoré majú vždy ostať apolitické. Ruský politik F. Klinčevič povedal, že navrhne, aby Rusko bojkotovalo budúcoročnú súťaž, ktorá sa bude konať v krajine víťazky, v Ukrajine.

Po víťazstve Ukrajiny sa okamžite prihlásili k slovu viacerí dôležití ukrajinskí politici, ktorí celú záležitosť ešte viacej spolitizovali a svojimi vyjadreniami ešte viac provokovali Moskvu. Vyslovili požiadavku, že budúci rok sa musí ESC konať na Kryme, kde má korene speváčka Jamala. To je ale doslova bojové vyhlásenie voči Rusku.