Pre Erdogana je proamerický pučista Guaido len teroristom a Maduro právoplatným prezidentom

28.01.2019 21:58

Gülen a Guaido sú obaja rovnakí darebáci, teroristi a pučisti, ktorí chcú nezákonne strhnúť moc na seba. Preto patria do väzenia. Podľa tejto Erdoganovej logiky sú tí, ktorí podporujú rebela Juana Guaida pomocníkmi teroristov.

A proti tejto logike nemožno v podstate nič namietať. O USA je už dávno známe, že si svojich teroristov vyberajú podľa potreby a koho raz za teroristu označia, toho nemilosrdne a všetkými možnými prostriedkami prenasledujú, a to bez najmenšieho ohľadu na medzinárodné právo.

V každom prípade stratégia Američanov a časti venezuelskej opozíce na čele s 35 ročným pučistom Guaidom zatiaľ nevyšla. Nepodarilo sa im dostať venezuelskú armádu na ich stranu. Je to o to ťažšie, že ani zďaleka nie je celá opozícia jednotne za samozvancom a samoľúbym intrigantom, ktorý sa chce stať venezuelským Macronom.

Včera dal Maduro na twitter video, kde beží v trénigovom úbore s veľkou skupinou vojakov a demonštruje tak svoje prepojenie s armádou.

Guaido ako správny pučista sa usiluje rôznymi spôsobmi dosiahnuť vzburu armády proti prezidentovi Madurovi. O.i. chce ako samozvaný prezident predložiť vedeniu armády svoj návrh zákona na amnestiu pre všetkých príslušníkov armády, ktorí mu pomôžu zvrhnúť a zatknúť prezidenta Madura. Už len tento akt je protizákonný podľa ústavy Venezuely, i medzinárodného práva.

Ľudia Guaida chodia po krajine a navštevujú kasárne, kde vojakom odovzdávajú jeho papier o amnestii. Čo však opozícia nepriznáva, to je skutočnosť,  že vo veľkej väčšine prípadov vojaci ho roztrhajú a neraz jeho doručovateľov do krvi zbijú. Z dobre informovaných zdrojov je správa, že doručovatelia sú za túto nebezpečnú prácu dobre zaplatení.

V médiách sa objavili snímky, ktoré ukazujú proamerického samozvanca pri návšteve kostola, kde sa so svojimi ľuďmi „skrúšene“ modlí. O niečo neskôr vyzýva vojakov: „Prišla chvíľa, aby ste sa pridali tam, kde je pravda a demokracia. Vojaci, dnes vám dávam rozkaz, nestrieľajte v žiadnom prípade na občanov.“

Je však veľmi mnoho občanov, ktorí v zmene režimu pučom nevidia žiadnu lepšiu budúcnosť Venezuely a ktorí hovoria, že v konaní opozície sa nedá pozorovať nič, čo by nasvedčovalo tomu, že chce urobiť niečo pre jednoduchých ľudí.

V každom prípade nechce Maduro za žiadnych okoloností odstúpiť. A jeho pozíciu obhajuje veľa štátov – napríklad  Rusko, Čína, India, Turecko, Irán, Bolívia, Nicaragua, Kuba, Čile.

Maduro sa v médiách, verných vláde i vo verejných prejavoch obracia na svoj národ a žiada ho, aby obhajoval svoju vlasť proti koruptným zradcom, ktorí krajinu chcú vydať do rúk USA za tučnú odmenu