Pre Bidena katastrofálne výsledky posledného prieskumu – pre Trumpa výborné

08.05.2023 11:59

Americký prezident Joe Biden je krátko po tom, ako oficiálne oznámil svoje ambície opäť kandidovať na úrad prezidenta USA, konfrontovaný s hrozivými číslami prieskumov.

 

Prieskum, ktorý si objednali Washington Post a ABC, ukázal, že väčšina Američanov si nemyslí, že Biden je dostatočne duševne a fyzicky zdatný na to, aby efektívne zastával funkciu prezidenta. Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA až 63 percent opýtaných uviedlo, že 80-ročný Biden už nie je dostatočne mentálne rýchly a dynamický a 62 percent si myslí, že nie je dostatočne fyzicky zdatný.

 

V porovnaní s tým sa občania oveľa pozitívnejšie vyjadrili k 76-ročnému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý chce tiež kandidovať v nadchádzajúcich voľbách. Väčšina opýtaných potvrdila potrebnú duševnú a fyzickú zdatnosť Trumpa ako prezidenta v Bielom dome.

 

Hoci Biden v prieskume v otázke čestnosti a dôveryhodnosti mierne predbehol Trumpa, ani jeden z nich tu nedokázal získať väčšinu. Biden sa rôznymi „metódami“ snažil vyvolať nadšenie verejnosti pre svoje druhé funkčné obdobie, jeho snaha ale stroskotala a stroskotáva.

 

Skutočnosť, že Biden bude mať v nadchádzajúcich voľbách 81 rokov, už vyvolala diskusie o jeho vhodnosti opätovne kandidovať na prezidenta, a to aj v rámci vlastnej strany. Sám Biden sa snaží tieto obavy rozptýliť a zdôrazňuje svoje skúsenosti.