Pre astronómov záhadny kozmický objekt sa približuje k Zemi - 1. časť

09.06.2016 23:20

V súčasnosti sa blíži k Zemi veľmi zvláštne a záhadné kozmické teleso. Presne o rok preletí okolo našej planéty a možno, že sa potom astronómom podarí zistiť jeho pravú podstatu a jeho pôvod. Zatiaľ ostáva pre astrónomiu ale veľkou neznámou záhadou. Nespráva sa totiž v mnohom podľa charakteristík známych kozmických objektov a preto ho nevieme k žiadnym z nich s istotou zaradiť.  

Zmienený záhadný objekt objavil 6. novembra 1991 americký astronóm James Scotti a dostal označenie 1991 VG. Vnímal ho ako asteroid, ktorý sa pohyboval nápadne rýchlo. V tom čase bol od Zemi vzdialený len 450 000 kilometrov. Prekvapením bolo, že objekt sa pohyboval po orbite. Nápadné bolo aj to, že veľmi rýchlo menil svoj jas, čo poukazovalo na veľkú rotačnú rýchlosť. Ak by išlo o objekt guľovej formy, tak by sa jas v žiadnom prípade nemenil tak rýchlo. 

Astronómovia konštatovali na základe veľmi slabého jasu, že ide o malý objekt, nie väčší ako 15 metrov. Napriek tomu je objekt záhadný už len kvôli svojej neobyčajne vysokej rotácii, akou sa žiadne asteroidy nevyznačujú a okrem toho, keďže sa pohybuje pozdĺž dráhy našej planéty, tak je jeho dlhá životnosť tiež záhadná. Pretože v takom prípadeby by mal buď kolidovať so Zemou, alebo by ho zemská gravitácia vyhodila z jeho dráhy na dráhu inú, čo sa dosiaľ nestalo.

pokračovanie nasleduje