Pravda je iná: Piloti lietadla Ryanair sa rozhodli sami, že v Minsku pristanú

28.05.2021 23:39

Bieloruské Ministerstvo dopravy uverejnilo na svojich webových stránkach celú rádiokomunikáciu medzi pilotmi lietadla Ryanair a leteckými navigátormi na letisku v Minsku.

Bola vedená ako obvykle po anglicky.

Z neho jednoznačne vyplýva, že na pilotov nebol urobený žiadny nátlak a ani ich nikto nenútil, aby pristali v Minsku. Bolo to vlastné rozhodnutie pilotov lietadla.

A lietadlo MiG-29, o ktorom západné médiá tvrdili, že lietadlo Ryanair prinútilo k pristátiu v Minsku, nie je v komunikácii medzi pilotmi a navigátormi zmienené ani jediným slovom.

Zmienená rádiokomunikácia je veľmi dlhá a uvádzam tu dole z nej aspoň začiatok.

Západné médiá tvrdia, že pilot lietadla informoval pasažierov o zmene kurzu a o novej destinácii len niekoľko minút pred pristátim lietadla v Minsku. Tomu odporuje iné tvrdenie západných médií, podľa ktorých niektorí pasažieri vypovedali, že Roman Protasevič úpenlivo prosil jedneho člena posádky už asi 18 minút pred pristátim, aby leteli na pôvodné miesto určenia, lebo v Bielorusku ho očakáva trest smrti za to, že tam organizoval masové nepokoje proti prezidentovi.

Nič také piloti však nepotvrdili a nie je o niečom takom ani zmienka v rádiokomunikácii.

Lietadlo pristalo v Minsku o 13:15 a potom ako na jeho palube už nebol Roman Protasevič a jeho priateľka a ani štyria muži s ruským občianstvom, odletelo z Minska o 20:48.

Západné médiá veľmi rýchlo týchto štyroch Rusov oznacli za tajných agentov, ktorí údajne Protaseviča všade sledovali. Neskôr priznali, že na to nemajú nijaké dôkazy, ale že je to veľmi pravdepodobné.

Podobne sa v západných médiách presvedčivo „špekulovalo“ o tom, že za všetkým určite musí byť Putin, lebo že bez jeho podpory by si prezident Lukašenko nedovolil takýto takýto teroristický čin.

Je ale len prirodzené a samozrejmé, že Vladimír Putin plne stojí a podporuje svojho slovanského suseda proti nezmyselným a lživo skonštruovaným obvineniam bieloruského prezidenta zo strany Západu.

Niet však pochýb, že ak by Lukašenko bol protirusky nastavený ako bol ukrajinský prezident Porošenko, tak by mu akékoľvek prípadné svojvoľné porušovanie zákonov nikdy nebolo Západom vytýkané, tak ako to bolo v prípade Porošenka.

 

Začiatok rádiokomunikácie:

 

Pilot: 09:28:58 Minsk, Good day, RYR 1TZ, FL390 approaching SOMAT
ATC:09:29:04 RYR 1TZ, Minsk Control, good afternoon, radar contact.
ATC: 09:30:49 RYR 1TZ, Minsk
Pilot: Yes, go ahead.

ATC: RYR 1TZ for your information, we have information from special services that you have bomb on board and it can be activated over Vilnius.
Pilot: 1TZ Standby.
Pilot. 09:31:17: Ok RYR 1TZ could you repeat the message?

ATC: RYR 1TZ, I say again we have information from special services that you have bomb on board. That bomb can be activated over Vilnius.
Pilot: Roger that, standby.
ATC: 09:31:42: RYR 1TZ for security reason we recommend you to land at UMMS.
Pilot: Ok…that..it..understood give us alternate please.

………………

……………...