Pozor! Macron a volebný podvod? Takmer 12 percent hlasov bolo neplatných!

12.05.2017 11:44

Muselo to priznať aj Ministerstvo vnútra v Paríži. Viac ako 4 milióny Francúzov odovzdali v nedeľu chtiac-nechtiac neplatné hlasy! Absolútny škandál je najmä to, že vo viacerých mestách bolo v hlasovacích urnách najdené množstvo poškodených hlasovacích lístkov s menom Marine Le Pen. Preto boli neplatné!

Dokonca aj Süddeutsche Zeitung (ktoré rozhodne nesympatizuje s Le Pen) uviedli, že niečo na francúzskych voľbách nebolo v poriadku, keď bolo až 12 percent neplatných hlasov, lebo vo všetkých predošlých voľbách sa toto číslo pohybovalo len okolo štyroch percent.

V utorok a stredu som mal veľmi zaujímavé „medzinárodné“ stretnutia s renomovanými žurnalistami. V utorok som bol v Stuttgarte, kde som sa stretol so skupinou argentínskych novinárov, pre ktorú sme zorganizovali dvojtýždennú Pressereise v Nemecku a Francúzsku, aj s termínmi stretnutí s politikmi a inými osobnosťami z ekonomiky a kultúry. Argentína má veľmi úzku väzbu k Francúzsku, a to kultúrnu, politickú i ekonomickú. Buenos Aires je pre Argentínčanov „Paríž“ južnej Ameriky a v podstate aj celej Ameriky. Aj ja ho tak vnímam.

Potom na druhý deň som bol pracovne s mojou asistentkou a s jedným z mojich redaktorov na jeden deň v Paríži.

Sme tam cez Saarbrücken a Forbach za 3 hodiny s TGV. Forbach je hraničné francúzske mesto a TGV potom stojí už len v Paríži. Ráno tam a večer o 22. sme boli už doma plní skvelých zážitkov a nových informácií – pracovných i tých „intímno-parížskych“. Paríž milujem dušou, intelektom i telom – celou mojou bytosťou.  

Stretli sme sa s troma francúzskymi žurnalistami a informovali sme sa o voľbách, i o tom, aká je nálada po nich vo Francúzsku. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých vecí. O.i. aj to, že vo volebnom systéme Francúzska je možné ľahko manipulovať hlasy. A bolo nám povedané aj to, že Marine Le Pen bola vo voľbách jednoznačne „znevýhodnená“.

 

Vo Francúzsku sú hlasy neplatné v dvoch prípadoch:

 

a, ak sa odovzdá prázdny volebný lístok

b, alebo ak je lístok poškodený

 

„Pochybné“ na týchto voľbách bolo to – ako nám povedali naši priatelia, francúzski redaktori počas obedu v jednej reštaurácii, pri Seine - že sa na volebných lístkoch nerobili krížiky a že každý volič dostal poštou dva lístky, pričom na jednom bolo meno Macron a na druhom Le Pen. „Pikantné“ na veci bolo predovšetkým to, že poštou dostali mnohí voliči poškodené lístky len s menom Le Pen. Buď boli natrhnuté alebo mali odstrihnuté rožky.

Francúzski redaktori nám povedali aj to, že nikto zatiaľ nevie, koľko ich bolo, ale že sú odhady, ktoré hovoria o číslach od  500 000 až do dvoch miliónov. Francúzsky zákon hovorí, že všetky lístky musia byť istú dobu odložené. A tak je možné, že Le Pen oficiálne požiada o presné zistenie zmieneného čísla.

Tu treba pripomenúť aj to, že Marine Le Pen varovala už 3. mája – 4 dni pred voľbami – že má informácie o tom, že sa voličom posielajú poškodené Le Pen-hlasovacie lístky. Marine to dala aj na twitter.

Počas nášho pracovného obedu v Paríži, v reštaurácii pri Seine (Francúzi mimoriadne obľubujú pracovné obedy s príjemnou, totálne uvoľnenou atmosférou a keď ešte aj zistia, že ako cudzinec dobre rozumiete Francúzsku, poznáte jeho kultúru i dejiny, na ktoré sú mimoriadne hrdí, tak vám prezradia aj to čo možno nechceli) sme sa od našich kolegov dozvedeli aj to, že už v polovici apríla písal britský Express o computerovej „chybe“, ktorá mala byť „zodpovedná“ za to, že polmilióna voličov dostalo pre prvé kolo volieb poštou súčasne dva volebné lístky, čo im umožnilo dať svojmu kandidátovi dva hlasy. Len škandál, alebo podvod? Týkalo sa to predovšetkým Francúzov žijúcich v cudzine. Napriklad v Londýne ich žije až 300 000, čo zároveň znamená, že ide o „šieste najväčšie mesto“ Francúzska.

Medzičasom už francúzske úrady potvrdili tieto volebné „nezrovnalosti“ a ostáva vyčkať, či to budú za istých podmienok prešetrovať ako možný volebný podvod.

Strávili sme s našimi francúzskymi priateľmi veľmi dlhý pracovný obed – trval až tri hodiny - a dozvedeli sme sa ešte mnoho zo zákulisia oficiálnej francúzskej politiky. O tom sa tu však nemôžem rozširovať, ale budem o tom informovať skupinu argentínskych novinárov, keď sa s nimi v pondelok stretnem v Berlíne.