Pozdrav od Hitlera: V Nemecku sú stale ešte státisícky nevybuchnutých bômb - dedičstvo 2. svetovej vojny

21.08.2014 00:06
 

V stredu vybuchla na dôležitej nemeckej dialnici A3, pri meste Offenbach, veľká poltonová bomba a zanechala v nej obrovskú dieru. Išlo o kontrolovaný výbuch nevybuchnutej bomby z druhej svetovej vojny. 

Poškodená dialnica je stále ešte nepojazdná a náklady na celú akciu sú približne 400 000 eur. Sú to peniaze, ktoré by mohli byť využité úplne iným spôsobom, a takto boli doslova len vyhodené do vzduchu. Do toho nie sú pochopiteľne zahrnuté výdavky vodičov, lebo tisícky z nich musia použiť zdĺhavé obchádzky a spotrebujú preto viac pohonných hmôt.

Okolo miesta bomby bola zriadená a políciou kontrolovaná bezpečnostná kruhová zóna, o polomere 1000 metrov. V nej sa nachádzali aj domy a preto ich muselo opustiť do 200 ľudí, ktorí sa medzičasom už mohli vrátiť.

Bomba ležala v hĺbke len jeden a pol metra pod dialnicou a v priebehu desaťročí ponad ňu prešli milióny osobných a nákladných aut. A smrteľné nebezpečenstvo hrozilo pre každé jedno z nich, lebo mohla kedykoľvek explodovať.

Experti odhadujú, že asi 20 percent bômb, ktoré boli počas 2. svetovej vojny hodené na Nemecko, nevybuchlo a ležia stále ešte niekde v zemi. Konkrétne v číslach to je asi 250 000 až 300 000 bômb. Najviac z nich sa predpokladá v mestách ako Hamburg, Berlín, Mníchov, Drážďany a v Porúrí. Najväčšia nevybuchnutá bomba, ktorá bola v Nemecku nájdená, vážila takmer dve tony.

Keby sme neprodukovali nikde na svete zbrane, nerobili vojny a potom neodstraňovali obrovské škody po nich, tak by na svete nebol hlad a nikto by nemusel pracovať viac ako denne 2 až 3 hodiny. A všetci ľudia by mali všetko potrebné. 

Ľudstvo sa ale zbraní nikdy nevzdá, zbrane a neustále vojny sú preň drogou. Radšej zničí zbraňami planétu, ale nikdy nezničí zbrane.