Poverenec nemeckej vlády pre antisemitizmus kritizuje ukrajinského veľvyslanca

04.07.2022 21:48

Felix Klein nemecký vládny poverenec kritizoval viaceré pozitívne vyjadrenia veľvyslanca A. Melnyka o Stepanovi Banderovi, fašistickom vodcovi ukrajinských extrémnych nacionalistov ako „problematické“. Oznámila to Francúzska tlačová agentúra AFP.

Ako Klein vyhlásil, tak tieto Melnykove výpovede podčiarkujú oprávnenosť ruského vyhlásenia, v ktorom sa hovorí, že cieľom vojenskej operácie je denacifikácia Ukrajiny a zároveň spôsobujú nepochopenie a nejednotnosť u štátov, ktoré podporujú Ukrajinu.

Melnyk označil Banderu ako bojovníka za slobodu a poprel jeho zodpovednosť za hromadné vraždy Židov a Poliakov počas druhej svetovej vojny na Ukrajine.

Objektívni historici ho obviňujú zo spolupráce s nemeckými nacistami – napriek tomu ho veľká časť Ukrajincov dodnes oslavuje ako národného hrdinu. Preto na základe toho, čo povedal Felix Klein (ale samozrejme nielen toho) možno túto časť potom vnímať ako prívržencov Banderovej fašistickej ideológie.

Klein tiež vyslovil poľutovanie nad tým, že Kyjev sa dosiaľ zdráha stať sa členom International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Povedal, že práve v rámci tejto organizácie by bolo možné na vedeckej úrovni diskutovať problematické tézy veľvyslanca Melnyka.

Toto zdráhanie Kyjeva ale samozrejme o niečom svedčí. Kyjev sa obáva morálneho odsúdenia svojho veľvyslanca prostredníctvom nezávislej a objektívnej IHRA a jeho prípadného vyhlásenia za sympatizanta banderovského nacionalistického fašizmu.