Vojna na Ukrajine: Hrozí hlad v Afrike a vysoké ceny v Európe!

15.03.2022 21:42

Už teraz klesajú zásoby obilia a ceny neobyčajne stúpajú, a to nielen obilia. Pritom v Európe sa medzičasom nevyužíva už takmer 70 percent agrárnej pôdy pre siatbu obilia či pestovanie zeleniny!

Čierne zlato Ukrajiny akoby strácalo svoj vzácny lesk – je to veľké a rozsiahle bohatstvo čiernej úrodnej pôdy. Druhá najväčšia krajina Európy je ňou doslova požehnaná. A čo je (a či už len bolo?) dôležité pre nás v Európe je to, že Ukrajina produkovala dosiaľ obrovské množstvo obilia, ale sama z neho spotrebovala relatívne málo! A tak mohla veľa z neho exportovať – a to nielen do Európy. A spolu s Ruskom tvoril ich export napr. pri jačmeni takmer tretinu celkovej jeho ponuky na svetových trhoch.

Po útoku Ruska ceny obilia na svetových trhoch doslova explodujú. Tieto trhy reagujú veľmi citlivo na krízy, instabilitu a na nekalkulovateľné neistoty.

V Ukrajine bola v priebehu ostatných dvoch desaťročí vybudovaná veľmi dobrá agrárna infraštruktúra – prispeli k tomu viacerí zahraniční investori a aj Svetová Banka. Vznikli aj vysokomoderné agrárne podniky. Čo z toho ostane po dramatickom vojenskom konflikte, ktorého sme práve svedkami, možno zatiaľ len tušiť. Veľká časť jeho ohnísk sa nachádza práve v úrodných agrárnych regiónoch Ukrajiny.

Následky prudko stúpajúcich cien za obilie budú cítiť predovšetkým ekonomicky slabé krajiny, ktoré ho dovážali z veľkej časti z Ukrajiny. To sú  najmä krajiny Blízkeho a Stredného východu, ako aj africké štáty, napr. Jemen, Etiópia, Maroko, Keňa – tieto importujú takmer polovicu svojej pšenice z Ukrajiny. A tak v dôsledku ukrajinskej vojny hrozí všelikde vo svete hlad, nedostatok a tým aj veľké sociálne nepokoje.

Mnoho ľudí v chudobných krajinách musí už teraz vydať len na úplne základné potraviny takmer celý svoj príjem.

Exekutívny direktor  United Nations World Food Programme  americký politik David Beasley vyjadril pred niekoľkými dňami pri návšteve Poľska svoje veľké obavy, že vojna v Ukrajine môže spôsobiť takú globálnu hladovú krízu, akú sme nikdy predtým nemali.

V EÚ sú následky vojny zatiaľ najmä na benzínovych staniciach markantne viditeľné. Už čoskoro však občania zažijú nemilé prekvapenie, keď najbližšie dostanú účet za spotrebu energií.

Nemci sú známi tým, že ak sa šíria chýry, že v niečom bude nedostatok, tak rýchlo podľahnú panike a okamžite si robia nadmerné a často až zbytočne nadmerné zásoby.

A tak nevedno, či je pravdou, alebo je to len upokojovanie obyvateľstva, keď nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir opakovane ubezpečoval, že v krajine je dostatok potravín v zásobníkoch, potravinových cisternách a veľkoskladoch. Jeho štátna sekretárka Ophelia Nick vyhlásila v médiách, že zatiaľ im robí starosti len výrazné zdražovanie potravín.

Akokoľvek, ale je realitou, že Nemci už teraz masove vykupujú potravinové obchody a robia si zásoby – v mnohých obchodoch je nedostatok múky, ryže, rastlinného oleja, cukru a rôznych konzerviev.

Panické nakupovanie súvisí aj s veľkým počtom prichádzajúcich Ukrajincov – do Nemecka prichádza a v ňom ostáva najviac ukrajinských utečencov zo všetkých EÚ krajín. K dnešnému dňu je ich v Nemecku už okolo 180 000 a každým dňom pribúdajú tisíce ďalších – bohaté a veľké Anglicko oficiálne zatiaľ prijalo len 4000.

Preto už teraz vyhlásili viaceré nemecké veľkomestá stav núdze. Mnohí Nemci sa obávajú aj toho, že štát a komúny budú vyvlastňovať nadmerné obytné priestory.