Poslankyňa AfD prišla do parlamentu celá zahalená v nikábe

03.09.2016 12:38

Wiebke Muhsal, AfD poslankyňa v durínskom krajinskom parlamente, prišla vo štvrtok na rokovanie parlamentu úplne zahalená v mohamedánskom nikábe. Bol to provokačný protestný akt. A týmto chcela dať najavo, že nikab do Nemecka nepatrí. Reakcia poslancov, predovšetkým z radov CDU a SPD bola presne taká, ako ju  W. Muhsal aj očakávala.

Nastalo veľké pobúrenie a rozhorčenie. Prezident  parlamentu, Christian Carius, CDU, jej vyslovil pokarhanie, po ktorom poslankyňa nikáb odložila, ale napriek tomu prišlo k dočasnému prerušeniu rokovaní.  Na jej hlavu sa zosypala kritika. SPD poslankyňa Birgit Pelke povedala, že niečo také je nedôstojné, keď AfD takto zneužíva durínsky parlament ako javisko svojich štvavých aktivít. Podobne sa vyjadrila aj poslankyňa strany Zelených, Astrid Rothe-Beinlich.  Len zo strany Ľavice neprišla žiadna kritika.

V Nemecku sa v posledných týždňoch veľa diskutuje o tom, či nikáb patrí k Nemecku alebo nie. Veľká časť verejnosti i mnoho príslušníkov polície je za jeho zákaz. Na druhej strane sú to najmä politici SPD a „merkelovská frakcia“, ktorá je proti takému zákazu.

Je preto veľmi paradoxné, že odrazu prekážalo práve poslancom CDU a SPD a ich pobúrilo, že sa Wiebke Muhsal objavila v nikábe v parlamente v Erfurte. Veď ak podľa nich nikáb do Nemecka patrí, tak to potom musí platiť pre celé Nemecko a do neho patrí aj pôda durínskeho parlamentu. A tak ukázali zmienení poslanci len  svoju dvojitú morálku, lebo nikde nestojí zákaz nosenia nikábu v parlamente.

Išlo im len o to, aby mohli atakovať a pranierovať AfD. V zmysle svojho presvedčenia mali vec vziať tak, že dokonca je chvályhodné, že poslankyňa Muhsal prišla v nikábe a že tak prejavila svoje sympatie moslimom i ich nikábu. Tak by jej predsa boli vzali vietor s plachiet.

Čo sú to za politici, že na to neprišli? Alebo im bezmocný hnev na úspechy AfD zatemnil mozog?