Poslanci nemeckého Bundestagu sa vystavujú nebezpečiu odsúdenia americkou justíciou

03.05.2014 00:06

Poslancom nemeckého Bundestagu, ktorí by zorganizovali príchod Edwarda Snowdena do Nemecka za účelom získania tajných informácii o špionážnej činnosti NSA, by hrozilo súdne stíhanie americkou justíciou.

Nemecká vláda poverila známeho amerického právnika Jeffreya Harrisa, aby vypracoval odborný posudok v tejto veci. Jeffrey Harris prišiel k uzáveru,  že podľa amerického práva by takýto akt nemeckých poslancov bol v USA pokladaný ako krádež majetku štátu, v dôsledku čoho by mohol byť vynesený rozsudok, podľa ktorého by dotyční nemeckí poslanci boli odsúdení do väzenia.

Dokonca za istých okolností by to súd mohol uznať ako sprisahanie proti USA. Harris vyhlásil aj to, že dokonca aj v prípade, že by nemeckí poslanci vycestovali do Ruska a tam Snowdena vypočúvali, že aj tak by sa dopustili závažného trestného činu voči USA.

 

Môj komentár:

 

Arogancia Spojených Štátov a americkej justície je bezpríkladná a nepozná hanby pred ničím. Je maximálne ponižujúce, že Nemecko a EÚ sa nechajú dokonca aj v takomto prípade, keď je právo jednoznačne na strane tých, ktorí chcú legitimným spôsobom pranierovať a zverejniť kriminálne metódy NSA, zastrašiť a paralyzovať. Americká justícia, ktorá dovolila prezidentovi Bushovi bezprávne a bez odsúdenia súdom dat mučiť a držať nevinných ľudí za najbrutálnejších podmienok v americkom väzení Guantanamo, si nezasluží ani len pomenovanie justícia. Tu nejde o nič iné, ako o to, že takýmito metódami chce USA vyvolať strach u nemeckých poslancov, aby prípad Snowdena už ďalej nesledovali.