Porošenkov odkaz Zelenskému: Nedôverujte nikdy Putinovi

07.12.2019 22:05

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval veľmi dôrazne svojho nástupcu Volodymyra Zelenského pred ruským prezidentom Putinom. Vo svojom príspevku o situácii na Ukrajine uverejnenom v Ukrajinskej Pravde napísal:

„Nedôverujte Putinovi nikdy. Ruský prezident manipuluje všetko – obsahy, fakty, súvislosti, čísla i emócie.“

Zelenskému Porošenko odkázal, aby sa v žiadnom prípade nestretol s Putinom k osobnému rozhovoru medzi štyrmi očami a pripomenul mu, aby myslel na to, že nenávidí Ukrajinu i Ukrajincov.

Vladimir Putin sa ešte 20. novembra v Moskve počas jednej tlačovej konferencie vyjadril o novom ukrajinskom prezidentovi ako o sympatickom a bezprostrednom mužovi. Povedal, že tento dojem nadobudol po telefonických rozhovoroch s ukrajinským prezidentom.

V pondelok 9. decembra sa majú v Paríži stretnúť spolu s Macronom a Merkel ruský a ukrajinský prezident v rámci tzv. Normandie-Formatu, aby rokovali o ďalšom vývoji situácie na východe Ukrajiny i o vzťahoch Ruska s Ukrajinou.

Od roku 2014, odkedy trvá vojenský konflikt medzi Kyjevom a proruskými východoukrajinskými separatistami, bolo v ňom zabitých viac ako 13 000 ľudí.

A bol to Porošenko, ktorý ako prezident Ukrajiny robil všetko preto, aby sa neukončil mierovo a aby mohol neustále obviňovať Putina ako toho, kto nechce mier na východe Ukrajiny.

Teraz sa Porošenko obáva, že jeho najdôležitejšie dielo – vojna na Ukrajine a očierňovanie Putina – môže byť rozbité. A tak robí všetko pre to, aby torpédoval prípadne zblíženie sa Putina a Zelenského.

Porošenko publikoval svoje rady a odporúčania Zelenskému tri dni pred jeho plánovaným stretnutím s Putinom v Paríži.