Porošenko zúfalo potrebuje konflikt s Ruskom, preto vyprovokoval „vojnu“ o Kerč. Kličko obžalúva Nemecko

27.11.2018 22:41

Ukrajinský prezident sa už dávnejšie snaží o zavedenie nových, ešte tvrdších sankcií proti Rusku. Dosiaľ sa mu nepodarilo o tom presvedčiť ani Merkel ani Brusel.  V Ukrajine narastajú vnútropolitické konflikty a Porošenkova obľúbenosť extrémne klesá a predovšetkým smerom na východ od Kyjeva je nielen neobľúbený, ale je vyslovene nenávidený. V marci sú v Ukrajine prezidentské voľby a preferencie Petra Porošenka sú takmer na bode mrazu.

Preto Ukrajinou vyprovokovaný kerčský konflikt je pre neho príslovečnou vodou na mlyn. Kyjev klame a tvrdí, že za konflikt je zodpovedná Moskva. Tomu samozrejme ochotne uverili vplyvní zarytí nepriatelia Ruska, o.i. aj generálny tajomník NATO Stoltenberg, ktorý už Moskve hrozí tvrdými opatreniami – akými, to ale nepovedal. Mimochodom, takéto hrozby vyslovil v minulosti už viackrát.

Porošenko má teraz dôvod opäť vplývať v Bruseli a Berlíne na to, aby boli zavedené nové sankcie proti Moskve.

Okrem toho sa veľmi potešil, že konečne mal možnosť vyhlásiť stanné právo. To mu otvára nové možnosti, okrem iného aj to, že môže odložiť a presunúť voľby na čas pre neho príhodnejší. Pritom nehanebne tvrdí, že agresorom je Putin, lebo vraj chce odpútať pozornosť od vnútorných problémov, ktoré podľa neho Rusko má.

Ako to ale momentálne vyzerá so zavedením nových sankcií, tak nebude mať Petro Porošenko úspech, lebo proti nim sú zásadne Viedeň i Rím a aj viacerí špičkoví politici SPD sú proti tomu. A tiež ani nemecká kancelárka neuvažuje o tejto možnosti.

Merkel žiadala v telefonátoch Putina a Porošenka, aby urobili všetko preto, aby situácia neeskalovala ďalej.

Vitalij Kličko povedal pre nemecké médiá, že veľkú vinu na ruských provokáciách voči Ukrajine má Nemecko a jeho umiernená politika, ktorá Putina len povzbudzuje k agresívnym aktom. Podľa Klička je akýkoľvek dialóg s Putinom len strateným časom. A podobne ako jeho priateľ Porošenko, tak aj on naliehavo žiada od Západu nové protiruské sankcie.