Poprední nemeckí podnikatelia ignorujú sankcie proti Rusku

01.11.2018 23:14

Vo štvrtok sa stretla veľká skupina nemeckých podnikateľov a manažerov v Kremli s ruským prezidentom Vladimírom Putinom a s ruskými odborníkmi a s predstaviteľmi ruskej ekonomiky.

Boli medzi nimi zástupcovia Siemensu, BASF, Uniper, Volkswagen, Metro a početní ďalší. Ku kľúčovým témam tohto vrcholového stretnutia v Moskve patrila ekonomika, energia, priemyselná spolpráca a agrárny sektor.

Nemecké mainstream médiá kritizovali nemeckých podnikateľov za tento krok. Niečo také malicherné však Putinových nemeckých hostí nemohlo vyviesť z rovnováhy. Mali predsa tichý tajný súhlas kancelárky, ktorej moc sa roztápa ako zvyšky snehu pod jarným slnkom. A mali aj tichý súhlas ministra hospodárstva Petra Altmaiera, ktorý bol ale o poznanie hlasnejší ako v prípade jeho ešte šéfky.

Ten ale akoby už prehadzoval výhybku, keď len nedávno povedal: „Wir müssen um die gegenseitigen Beziehungen kämpfen, denn nur wenn man rede, könne man Probleme lösen“ – „Musíme sa snažiť o zlepšenie našich vzťahov, lebo len keď budeme spolu hovoriť, môžeme problémy vyriešiť.“

Pochopiteľne, že mal na mysli vzťahy s Ruskom.

Vladimír Putin vo svojej otváracej reči povedal (akoby mu Altmaier dal k tomu svoj tajný prísľub, že sa všetko vyrieši k spokojnosti Moskvy), že si je istý, že sa obchodné vzťahy s Nemeckom aj napriek medzinárodným problémom budú dobre rozvíjať.

Na túto Putinovu výpoveď potom o niečo neskôr vo svojom príhovore nadviazal vedúci nemeckej obchodnej delegácie Wolfgang Büchele a vyhlásil, že Rusko a Nemecko sú opätovne na správnej ceste.

To všetko naznačuje, že nemecká ekonomika napriek oficiálnemu vyhláseniu kancelárky, že podporuje aj naďalej sankcie proti Rusku, má voľnú ruku pri obchodovaní s Ruskom.

Už len dodám, že v Rusku je viac ako 5000 nemeckých firiem a koncernov a ich slovo a ich váha má obrovskú moc a táto moc chce spoluprácu s Ruskom za každú cenu.