Pomsta za zradu USA - vojaci afgánskej armády bojujú s Rusmi na Ukrajine

10.03.2023 15:56

„Presuňme sa na Ukrajinu!“,

šíri sa oznámenie v Iráne a Afganistane internetom od bývalého afgánskeho vojaka S., v hlasovej správe pre tisícky tých, ktorí spolu s ním boli v afgánskej armáde.

Ďalej S. vo svojej správe oznamuje svojim kamarátom:

 

„Tam sa môžeme pomstiť Američanom, ktorí nás zradili a nič pre nás neurobili! Aj tak sme sa naučili len bojovať a nič iné.“

 

Mnohí z nich boli, ako aj S. vojakmi v komandových jednotkách afgánskej armády - v špeciálnych jednotkách, ktoré museli vyraziť do bojov, aby znovu dobyli oblasti od Talibanu.

 

Po návrate radikálnych islamistov do Afganistanu a po stiahnutí medzinárodných jednotiek v lete 2021 zostalo v krajine približne 30 000 vojakov afgánskej armády.

 

USA investovali takmer 90 miliárd dolárov do budovania obranných a bezpečnostných síl Afganistanu. Keď však Taliban prevzal moc a vláda prezidenta Ašrafa Ghaního padla,  tak hanebne a zbabelo ušli z Afganistanu, pričom evakuovali len hŕstku starších mužov.

Mnohí z tých, ktorých Američania prenechali svojmu osudu utiekli do susedných krajín, ako je Irán, kde prežívajú frustrujúcu a chudobnú existenciu.

 

Pre S. a jeho bývalých spolubojovníkov návrat z Iránu – kde je veľká väčšina z nich - do Afganistanu neprichádza do úvahy.

 

Das Magazin „Foreign Policy“ informuje o tom, že už čoskoro bude  na Ukrajine po boku ruských vojakov bojovať okolo 10 000 bývalých afgánskych vojakjov