Pomôže Trump k deeskalácii medzi EÚ a Ruskom?

23.11.2016 16:08

Zatiaľ poukazuje všetko na to, že vďaka novému prezidentovi USA Trumpovi sa mrazivá atmosféra, ktorá vládne medzi Moskvou a Washingtonom zlepší. To je prvý predpoklad k tomu, aby sa mohli prelomiť aj ľady medzi EÚ a Ruskom. To si myslí a želá aj vicešéf SPD frakcie v Bundestagu, Rolf Mützenich, ktorý sa vždy zasadzoval za dialóg s Vladimírom Putinom. Mützenich predpokladá, že Trump zmení aj protiruskú náladu v Bruseli.

Horst Seehofer, šéf CSU, ktorý bol niekoľkokrát v Moskve za V. Putinom a ani jediný raz vo Washingtone u Obamu, kritizuje už dlhý čas nezmyselné kontraproduktívne európske sankcie proti Moskve a očakává, že už nebudú dlhého trvania, keď sa skončí Obamovo prezidentovanie. Len strane Zelených a časti CDU sa nepáči, že po prezidentských voľbách v USA sa citeľne začína oslabovať protiruská aliancia Západu. Okrem toho sa aj v niektorých východných štátoch Európy mení situávia v prospech Moskvy. Napríklad v nedávnych prezidentských voľbách v Bulharsku a Moldave vyhrali kandidáti, ktorí sú Moskve priateľskí naklonení.

Európski konzervatívci, ako nemecká AfD, vo Francúzsku Marina Le Pen a jej Front Nacional a ďalší nadšene oslavujú víťazstvo Trumpa ako porážku tých v EÚ, ktorí úmyseľne zvyšovali napätie s Ruskom.

V decembri uvidíme, či sa zmenilo niečo na nepriateľskom postoji protiruskej aliancie v EÚ, keď sa bude znova rozhodovať o tom, či sa sankcie proti Rusku predĺžia. Ak by bola voľby vyhrala Hillary Clinton, známa svojim nekompromisne negatívnym postojom voči Putinovi, tak by sa zmienená aliancia bola cítila posilnená vo svojich deštruktívnych protiruských aktivitách.

Strach, ktorý sa teraz zmocňuje aliancie, možno zachytiť aj z vyjadrenia ministerky obrany von der Leyen, ktorá varuje, že môže prísť k rozpadnutiu NATO, ak by USA za prezidenta Trumpa v prípade ruského útoku na baltické štáty prestali v zmysle článku 5 podporovať obranný zásah NATO proti Moskve. Ministerka je toho názoru, že Putin bude vychádzať z toho, že Trump bude posudzovať mocenské nároky Moskvy benevolentnejšie ako Obama. Kritizovala aj to, že Trump už prehlásil, že ruskú anexiu Krymu ako prezident USA oficiálne uzná.

To všetko poukazuje na to, že západní politici EÚ, ktorí sa za Obamu mohli prejavovať ako aktívni štváči  proti Rusku, sa trasú obavami, že im politika Trumpa v tomto smere vezme vietor z plachát a že aj ich milované NATO stratí podporu Washingtonu.