Poľsko na ceste do Ukrajiny a či časť západnej Ukrajiny na ceste do Poľska? Ale aj G7 chce niečo z koristi! Dovolí to všetko Moskva?

13.03.2024 22:54

Pokiaľ by v dôsledku istých nepredvídaných, prípadne nekalkulovateľných okolností neprišlo k tretej svetovej vojne (ku ktorej sa v dôsledku nebezpečných aktivít niektorých vojnových podpaľačov Západu nebezpečne schyľuje), tak západ a stred Ukrajiny by ostali formálne pod politickou kontrolou jej predstaviteľov, bez ohľadu na to, kto to v tom čase bude.

 

Západná časť, ktorá predtým patrila Poľsku, by spadala pod poľskú „ekonomická sféra vplyvu“. Jej formálna reintegrácia je však nepravdepodobná z viacerých socioekonomických dôvodov, nehovoriac o nedostatku verejnej podpory.

 

Poľský prezident Duda a premiér Tusk sa stretli s Bidenom vo Washingtone, aby oslávili štvrťstoročie členstva svojej krajiny v NATO. Počas tohto stretnutia sa títo dvaja urputní domáci rivali usilovali o ďalšiu pomoc pre Ukrajinu od USA.

 

To ale nebolo všetko, o čo týmto dvom v USA išlo.

 

Čo teda Poľsko chce?

 

Minister zahraničných vecí Sikorski podporil návrh francúzskeho prezidenta Macrona na konvenčnú intervenciu NATO na Ukrajine. Námestník ministra obrany Wziatek tu krátko, ale len formálne protirečil, dôležité je však to, čo povedal Sikorski.

 

A dôležité je najmä to, čo v súvislosti s úmyslami Poľska povedal prezident Putin v rozhovore odvysielanom v ruskej televízii deň po stretnutí oboch poľských lídrov s Bidenom:

 

„Ak, povedzme, poľské jednotky vstúpia na ukrajinské územie, aby – ako sa hovorí – chránili napríklad ukrajinsko-bieloruskú hranicu, alebo na niektorých iných miestach odľahčili ukrajinské vojenské kontingenty, aby sa tak zúčastnili na bojoch na línii dotyku, potom už je veľmi pravdepodobné, že poľské jednotky z Ukrajiny nikdy neodídu. Aspoň mne to tak pripadá.

 

Pretože Poliaci chcú späť územia, ktoré považujú za svoje a ktoré im vzal Stalin a dal ich Ukrajine. Samozrejme, že ich chcú späť. A ak tam teda vstúpia oficiálne poľské jednotky, je nepravdepodobné, že znova odídu.“

 

Vyjadrenia prezidenta Putina o poľských jednotkách, ktoré „chránia napríklad ukrajinsko-bieloruskú hranicu alebo iné miesta, aby tak umožnili ukrajinským vojenským kontingentom účasť na bojových akciách na línii „dotyku“, sú akceptovateľné, pretože je to vo vojensko-strategickom záujme Poľska.

 

Mohli by tiež pomôcť zachovať zákon a poriadok, ak by sa štát zrútil, keď Rusko dosiahne hlboký prielom cez kontaktnú líniu, čo by mohlo zabrániť prílevu ukrajinských migrantov/utečencov a pašovaniu zbraní.

Rovnako dôležité pre Poľsko je, že títo poľskí vojaci by mohli chrániť plánovanú „ekonomickú sféru vplyvu“ svojej krajiny na západnej Ukrajine pred vniknutím skupiny G7, ktorá údajne chce vymenovať osobitného vyslanca pre západnú Ukrajinu, pričom je pravdepodobné, že potom začne rozdeľovať jej regióny medzi štáty G7.

Niečo také by bolo proti záujmom Poľska (aj toto sú tzv. morálne hodnoty Západu: Korisť sa rozdeluje skôr, ako bola nadobudnutá).

 

Preto je veľmi pravdepodobné, že Duda a Tusk mohli Bidenovi sľúbiť, že ak Varšave dá súhlas ku konvenčnej poľskej intervencii na Ukrajine, tak Poľsko časť svojich tamojších ziskov použije na nákup ďalších amerických zbraní.

 

Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo majú svoj vlastný obranný priemysel, a preto je nepravdepodobné, že by reinvestovali akýkoľvek zo svojich ziskov na Ukrajine v Spojených štátoch, takže Washington má prirodzenú finančnú motiváciu pomôcť Varšave brániť jej vlastnú plánovanú „sféru“ na Ukrajine, a to schválením jej konvenčnej intervencie.

 

Ak je to skutočne to, na čo sa Duda a Tusk na stretnutí s Bidenom zamerali, a USA súhlasia s tým,  potom by sa tento nebezpečný scenár mohol rozbehnúť skôr ako neskôr.

 

Veľkým otáznikom ale je to, ako sa k tomu postaví Rusko, ktoré má predsa na Ukrajine veľkú časť svojej armády v plnej zbroji a tá nezadržateľne napreduje a kontroluje čoraz viac územia Ukrajiny.