Poľsko chce dosiahnuť odvolanie von der Leyen ako šéfky EÚ komisie

14.08.2022 22:57

K útoku na von der Leyen vyzval šéf vládnej poľskej strany PiS Jaroslaw Kaczynski. Poliakom totiž dochádza trpezlivosť s EÚ. Ide o to, že Brusel im stále ešte nevyplatil 35,4 miliárd eur a ide aj o spor medzi Bruselom a Varšavou ohľadne právnoštátnosti poľskej justície.

Poľský prezident Andrzej Duda ešte na jar pri stretnutí s Ursulou von der Leyen dohodol díl, v rámci ktorého Varšava urobila ústupky v oblasti justície a Brusel za to sľúbil Poľsku vyplatiť 23,9 miliárd eur ako  pomocný finančný príspevok a 11,5 miliárd z fondu pre likvidáciu škôd spôsobených korona-krízou. Napriek tomu až dosiaľ nedostala Varšava z dohodnutých peňazí ani jediný cent.

Preto  sa Kaczynski nahnevane vyhráža:

„Poľsko ukázalo maximum dobrej vôle, ale naše ústupky v Bruseli nepriniesli vôbec nič, len prázdne sľuby. Preto je pre nás najvyší čas, aby sme sa z toho konečne ponaučili. Keď EÚ komisia svoje záväzky oproti Poľsku nedodrží, tak Poľsko nemá najmenší dôvod dodržať svoje záväzky voči nej."

Generálny sekretár PiS Sobolewski použil ešte ostrejšie slová ako jeho šéf:

„Ak Brusel pritlačí Poľsko ešte viac na stenu, tak nám neostane nič iné ako použiť aj veľmi účinné prostriedky našej obrany.“

A skutočne má Poľsko k dispozícii veľmi silnú „zbraň“. Môže využiť svoje veto-právo a blokovať dôležité rozhodnutia a uznesenia Bruselu. Okrem toho je Poľsko pripravené vytvoriť koalíciu s inými EÚ štátmi, napr. s Maďarskom, ktorá urobí všetko pre to, aby dosiahla odvolanie nielen von der Leyen, ale aj celej jej EÚ komisie.

Brusel sa už teraz obáva hrozby Varšavy, že bude blokovať jeho rozhodnutia, lebo práve teraz chce Brusel vystupovať jednotne, keď nepríjemne narastá kritika jeho protiruských sankcií.