Poľsko ako prvý štát EÚ začal zatýkať a Kyjevu vydávať mužov, ktorí ušli po začatí ruskej vojenskej operácie na poľské územie

09.09.2023 15:36

Podľa poľskej pohraničnej stráže vstúpilo do Poľska po 24. februári 2022 približne 2,87 milióna ukrajinských občanov vo veku 18 až 60 rokov.

 Poľské úrady začali na Ukrajinu vydávať mužov vo vojenskom veku, ktorí ilegálne opustili Ukrajinu po 24. februári 2022, uvádzajú noviny Rzeczpospolita.

 

To je pre Brusel ale veľká dilema, lebo Poľsko je povinné, ako aj ostatné štáty EÚ, poskytovať ochranu utečencom, ktorým hrozí vo vlasti prenasledovanie. Brusel zatiaľ mlčí, ale bude sa k tomu musieť vyjadriť, najmä potom, keď poľský príklad budú nasledovať ďalšie štáty.

 

Podľa denníka Poľsko v rámci dohody s Ukrajinou jej už vydalo občanov zapojených do pašovania nelegálnych migrantov do Európy.

 

Ako uviedla  poľská pohraničná stráže vstúpilo do Poľska po 24. februári 2022 asi 2,87 milióna ukrajinských občanov vo veku 18 až 60 rokov. Za posledného 1,5 roka sa z nich väčšina vrátila naspäť.

 

Ako píše Rzeczpospolita, tak stále je v Poľsku  okolo 80-tisíc bojaschopných Ukrajincov, ktorí by mali doma bojovať.

 

„A to je pre Ukrajinu významný počet, pretože týchto ľudí možno povolať a posilniť tak  rady našich ozbrojených síl, čím posilníme našu obranu a bezpečnosť,"

citovali poľské noviny Fjodora Venislavskeho,  zástupcu ukrajinského prezidenta v Rade a člena parlamentného výboru pre bezpečnosť, obranu a spravodajské služby.

 

 

Ukrajinská prokuratúra môže podľa neho využiť medzinárodné zatykače na prenasledovanie ukrajinských občanov v zahraničí, keďže aj mnohí neplatiči daní opustili krajinu buď pomocou úplatkov pohraničným úradníkom, alebo cez takzvanú zelenú hranicu.

 

„Ak takého cudzinca zatkneme napríklad pri obyčajnej pouličnej kontrole, tak náš národný policajný informačný systém nám ukáže, či ho hľadá alebo nehľadá ukrajinská prokuratúra, pretože sa tam objavujú údaje Interpolu. Ak áno, tak takúto osobu zatkneme, informujeme našu prokuratúru a súd rozhodne o jej vydaní,"

uviedol hovorca poľskej polície Mariusz Czarka.

 

Poľský veľvyslanec na Ukrajine Bartosz Cichocki odmietol pre ukrajinské médiá komentovať informácie Rzeczpospolita.

 

„Je to pre mňa nová informácia, takže sa k nej momentálne nemôžem vyjadrovať,“

odpovedal vyslanec na otázku portálu Strana.