Poľské Ministerstvo justície: Nemecko ohrozuje slobodu prejavu v EÚ

01.08.2021 23:41

Toto obvinenie Nemecka vzniesol  Marcin Romanowski justičný viceminister Poľska. Stalo sa tak v dôsledku vydania trestného príkazu voči renomovanému poľskému profesorovi teológie Dariuszovi Okovi, katolíckemu kňazovi,  filozofovi a známemu publicistovi, ktorý vyučuje a pôsobí ako vedecký spolupracovník na Pápežskej Univerzite Jána Pavla II. v Krakove.

Trestný príkaz bol vydaný na základe rozhodnutia nemeckého súdu v Kolíne nad Rýnom. Ako oznámil súd dôvodom jeho vydania bolo podnecovanie a poburovanie ľudu.

Poľská vláda už vyjadrila svoje pobúrenie nad nepochopiteľným konaním nemeckej justície.

Marcin Romanowski vyhlásil, že v nemeckom právnom systéme sú zabudované tendencie, ktoré obmedzujú slobodu.

Pre Deutsche Presse Agentur viceminister Romanowski o. i. povedal:

„Rozhodnutie nemeckého súdu potrestať niekoho za slobodné vedecké aktivity je ohrozením elementárnych slobôd a európskych štandardov.“

Podľa kolínskeho súdu sa poľský profesor Dariusz Oko dopustil trestného činu tým, že v odbornom časopise „Theologisches“ (zodpovedným redaktorom je profesor Johannes Stöhr, Kolín n.R.) publikoval príspevok, v ktorom vraj urazil homosexuálov.

Ako oznámila médiám hovorkyňa súdu, tak poľský teológ sa proti rozsudku odvolal. To znamená, že príde k súdnemu procesu.