Politickými článkami informujem, mojimi inými článkami ale sprostredkúvam poznanie a vedomosti, preto.........

03.08.2016 15:45

Štatistiky môjho webu ukazujú, že najčitanejsie sú politicke clanky, a to ma teraz podnietilo k nasledovnym riadkom. Ti, ktorí ste nečítali moj posledny clanok z astrofyziky, tak si ho urcite precitajte. K tomu, ako aj k tomu, čo stoji v nadpise tohto prihovoru chcem povedať niekolko slov.

Astronómia a astrofyzika neobycajne rozsiruje poznanie a dviha nase pohlady prec od Zeme a od kazdodennych problemov a primitivnych povrchnosti a zla politiky a konzumizmu.

Rozširuje nas obzor vedomostí a zušlachtuje  dusu cloveka  a spaja ho s kozmom bytostne a zaroveň berie cloveku nezmyselné strachy, ktore ho, pokiaľ sa jeho duch plazí len po nasej Zemičke, trvalo suzuju a trapia. Kto sa ich nezbavi, ten nikdy nebude vnutorne slobodný. Najväcsi luxus a najvyssiu moznu slobodu zaziva len ten, kto to pochopil a zvnutornil.

Myslite na to vzdy a i na to, ze len ten sa naozaj narodil, kto sa stal vnutorne slobodny. Preto veľká väčšina ľudí raz z tohto sveta odide bez toho, aby sa vôbec boli narodili.

Pravá sloboda sa začina az vysoko hore – tam nad oblakmi. Kto nenajde pristup k takym kozmickym dimenziam, ten ostane navzdy len poslusnym otrokom inych a aj otrokom vlastnych nedokonalostí, zbytocnych negativnych emocii a nepotrebnych materialnych veci.

Mňa astronómia a astrofyzika chytila za srdce prvý raz, keď som mal desať rokov a odvtedy sa stala natrvalo mojou veľkou láskou a táto laska mi dala nesmierne vela a neobycajne obohatila môj život a umocnila moju slobodu.

Problematika vnutornej slobody sa tiahne ako červená nit aj mojím intelektuálnym románom:

Sloboda sa nezacina exilom

Vsetci, co citavate moje politicke clanky, citajte pravidelne aj moje nepolitické, resp. citajte ich este radsej ako moje politicke – lebo sprostredkúvaju poznanie, politicke len informujú (v tomto pripade neplati: poznanie je adekvatne informacii).

Preto vas tie nepoliticke neporovnatelne viac obohatia a rozsiria vedomosti.

Ludia antiky boli ovela blizsie k hviezdam, ako my, dnesni ludia. Dnes malokto pozera na hviezdy v kozme, takmer celkom sme s nimi stratili kontakt. Hladame len hviezdy na Zemi – to sú vsak len povrchne a ubohe „hviezdicky“, ktore nam nic nedaju- naopak, tie vykradaju nase vnutro a beru nam slobodu.

Ja pravidelne pozeram na hviezdy večernej a nocnej oblohy – koncentrovane a meditativne. Poznam ich doverne, znutra i zvonka. Dava mi to skvely pocit a vzdy mi to aj pripomenie, ake nezmyselne sú vsetky naše zloby, hnevy, boje, nenavisti a zavisti.