Politická „smrť“ kancelárky sa blíži – v utorok dostala tvrdý úder od vlastnej frakcie. Jej obľúbenec Kauder padol!

26.09.2018 21:58

Voľakedy všetkými obdivovaná takmer absolútna moc nemeckej kancelárky čoraz viac upadá a sa vytráca. Trinásť rokov bol Volker Kauder jej najužším spolupracovníkom a najlepším dôverníkom.

Písal sa rok 2005 a málokto počítal s tým, že sa arcikonzervatívny Šváb Kauder z Bádenska-Württemberska – muž zo západu - stane vo funkcii šéfa frakcie CDU-CSU v Bundestagu najdôležitejším spolubojovníkom, ženy z východu, kancelárky Merkel.

V utorok sa stalo niečo nemožné. Hoci všetci veľmi dobre vedeli, aký je Volker Kauder pre Merkel nepostrádateľný, aj tak (a či práve preto) sa novým šéfom frakcie CDU-CSU stal Ralph Brinkhaus, pre veľkú väčšinu Nemcov celkom neznámy človek. Vo voľbe získal 125 hlasov, kým Kauder len 112.

Merkel svoje veľké sklamanie ani len nezakrývala a otvorene povedala, že je to jej porážka. Je to vôbec po prvý raz, že kancelárka v niečom priznala nejakú svoju porážku.

Jej oficiálny komentár vyznel stručne, pričom na tvári jej pohrával sotva badateľný žoviálny úškrn, dôkaz jej porážky:

"Das ist eine Stunde der Demokratie, in der gibt es auch Niederlagen, und da gibt es auch nichts zu beschönigen. Ich werde aber Herr Brinkhaus unterstützen, wo immer ich das kann" „To je hodina demokracie, v tej sú aj porážky a tu sa nedá nič prikrášlovať. Budem ale podporovať pána Brinkhausa (moja poznámka: tu prišla krátka odmlka, Merkel preglgla a stroho dodala), všade kde budem môcť.

Volkera Kaudera podporovala všade a vždy. Mohla, lebo jej bol priam otrocky verný a nikdy neprotirečil. Bol tvrdým a voči nepriateľom svojej kráľovny, neohrozeným vojakom a voči nej vždy zdvorilým rytierom. Brinkhaus je však z iného politického cesta. Nebude ani vojakom a ani rytierom kancelárky.

Zastupuje záujmy tých v CDU-CSU, ktorí chceli Kaudera odstaviť a Merkel tak oslabiť. Brinkhaus rozhodne nie je merkelovec, ale ani vyslovený antimerkelovec. To platí ale zatiaľ.

Frakcia s nástupom Brinkhausa do funkcie jej šéfa v každom prípade podstatne zosilnie a prestane plniť svoju dosiaľ výlučnú funkciu v role pritakávačov kancelárky. Že tomu tak bolo, o to sa staral príkladne a horlivo práve Volker Kauder.