Poletí sa opäť na Mesiac. Aj preto bola zhotovená najpodrobnejšia mapa jeho povrchu

28.04.2020 23:20

Americký kartografický úrad USGS zverejnil kompletnú a veľmi podrobnú geologickú mapu Mesiaca, prvú svojho druhu. Zrealizoval ju v spolupráci s NASA. Táto mapa má názov Unified Geologic Map of the Moon a bude slúžiť pre budúce lety kozmonautov na Mesiac a zároveň bude aj skvelou výskumnou a učebnou pomôckou pre vedcov, ako aj pre všetkých tých vo svete, ktorí sa bližšie zaujímajú o výskum Mesiaca.

Do tejto obrovskej mesačnej mapy boli zapracované aj údaje zo šiestich tzv. regionálnych máp pochádzajúcich z čias Apollo-misií. Tieto mapy boli však prepracované tak, aby boli v súlade s údajmi najnovšími, ktoré mala NASA k dispozícii o našom najbližšom susedovi v našej slnečnej sústave.

Najnovšia  mapa Mesiaca je zhotovená v mierke 1:5 000 000

NASA začala už teraz, po viac ako 50 rokov od prvého pristátia kozmonautov na Mesiaci, s plánovaním ďalšieho letu na Mesiac s ľudskou posádkou. Pristátie na Mesiaci sa plánuje na rok 2024.

Súvisí to pravdepodobne s tým, aby táto historická udalosť (obnovenie letov na Mesiac) sa konala v čase, keď Donald Trump, ak vyhrá v tomto roku voľby – čo si myslia mnohí experti –  ešte bude prezidentom.

Bol by to pre neho potom posledný ôsmy rok vo funkcii prezidenta USA.