Poklesky a trestné činy španielskej kráľovskej rodiny

20.01.2015 00:04

Juan Carlos , 77-ročný penzionovaný kráľ Španielska, bol zrejme presvedčený, keď sa v lete minulého roku zriekol trónu v prospech syna Felipeho, že sa tak vytratí z verejného záujmu. Bol v tom čase ostro kritizovaný za viaceré aktivity, ktoré sú v rozpore s tým, čo sa očakáva od španielskeho monarchu. Okrem iného svet obleteli fotografie, na ktorých je kráľ zobrazený v Afrike ako poľovník, stojaci vo víťaznej póze vedľa svojej trofeje, mŕtveho slona, ktorého zastrelil. Pritom sú slony v Afrike chránené pred vyhynutím a pred pytliakmi, ktorí ich nezákonne lovia. Zábery vyvolali vo svete veľké pohoršenie.

Kráľovi však jeho zámer s odstúpením z trónu nevyšiel podľa predstáv. Opäť sa stal predmetom verejného záujmu a nielen to. Teraz sa o neho zaujíma už aj španielska justícia. Pred niekoľkými dňami pripustil Najvyšší španielsky súd voči nemu žalobu o uznanie otcovstva. Žalobu podala Belgičanka Ingrid Sartiauová, ktorá si je istá, že je nemanželskou dcérou odstúpeného španielskeho kráľa. Juan Carlos má dva týždne čas, aby poslal súdu svoje stanovisko. Ak súd jeho výpoveď nepresvedčí, tak môže nariadiť vykonanie DNK-testu. Pred nejakým časom podal na súd podobnú žalobu o uznanie otcovstva Juana Carlosa aj 58-ročný Katalánec Alberto Jimenéz, ktorú však súd nechcel akceptovať. Jimenéz sa pokúša už roky dokázať, že Juan Carlos je jeho otcom. Jeho právnici už pripravujú novú žalobu a chcú súdu predložiť  dva DNK-testy. Jeden je od Ingrid Sartiauovej a druhý od Jimenéza. Ich porovnanie ukázalo, že obaja mali s 92 percentnou istotou toho istého otca. 

Ak to súd uzná ako dôkaz, tak to bude pre španielsku monarchiu, ktorá je už teraz v krízovej situácii, absolútna katastrófa. Potom by mal Katalánec Alberto Jimenéz, ako prvorodený syn Juana Carlosa, podľa španielskej ústavy  nárok na trón španielskeho kráľa. Na tróne sedí  teraz 46-ročný Felipe, ktorý musí pretrpieť to, že jeho 49-ročná sestra Cristina bude obžalovaná pred súdom za kriminálny čin, čo sa ešte nestalo žiadnemu členovi kráľovskej rodiny. Za niekoľko týždňov sa začne na Mallorce korupčný proces, v ktorom išlo pôvodne o dokázanie korupcie Inakimu Urdangarinovi, manželovi Cristine. Medzičasom prišlo k rozšíreniu obžaloby. Teraz je obžalovaná aj Cristine za napomáhanie pri daňových podvodoch v dvoch prípadoch.

Aj 42-ročná Leticia , krásna španielska kráľovna, nemá v súčasnosti veľkú radosť zo svojho príbuzenstva. V španielskej provincii Astúrii sa po viacročnych súdnych vyšetrovaniach začal proces proti otcovi, tete a starej matke kráľovnej Letície. Ak budú mať veľké šťastie, tak vyviaznu s podmienečným trestom. Ak ho mať nebudú, tak ich Letícia nebude môcť pozvať k oslave najbližšieho kráľovského jubilea. Všetci traja sú obžalovaní z daňových podvodov a korupcie.