Podozrivý obrovský zosuv pôdy neďaleko svetoznámeho Loreley-brala nad Rýnom, v blízkosti „driemajúceho“ vulkánu

18.03.2021 23:08

V utorok prišlo pri mestečku Sankt Goarshausen na brehu Rýna k nečakanému a nebezpečnému zosuvu pôdy, ktorý spôsobil nielen v bezprostrednom okolí obrovský chaos. Je neuveriteľným šťastím , že pritom neprišlo k stratám na ľudských životoch.

Loreley patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a tento bájny, mýtami opradený objekt je navštevovaný každoročne státisíckami turistov z celého sveta.

Zosuv pôdy z výšky sto metrov nad Rýnom poškodil a zatarasil cestu B52 a železničnú trať, ktorou prechádza toľko nákladných vlakov, ako po žiadnej inej trati v Európe.

Sprevádzkovanie cesty a železničnej trate bude trvať minimálne dva týždne. Experti teraz skúmajú široké okolie zosuvu pôdy, kde hrozí nebezpečie života a zisťujú, či nehrozia ďalšie zosuvy.

Nie bez zaujímavosti je ale skutočnosť, že Loreley je len necelých 40 kilometrov od nebezpečnej oblasti (Vulkan-Eifel), kde sa dvíha zem na veľkej ploche  obrovského (približne) kruhu o priemere 200 kilometrov každý rok o niečo viac ako milimeter a kde zem aj vibruje.

Podrobne som o tomto hroziacom nebezpečí písal začiatkom marca v článku Schyľuje sa ku katastrofickému výbuchu vulkanickej megabomby pri Rýne?

Zatiaľ sa nemeckí vulkanológovia oficiálne nevyjadrili k tomu, či nečakaný zosuv pôdy pri Loreley nesúvisi s vibráciami pôdy a jej pohybom. Dosiaľ to ani nevylúčili ani nepotvrdili.