Pod Mont Blancom hrozí obyvateľom obce Courmayeur apokalyptická katastrofa

28.09.2019 23:28

Obrovský ľadovec menom Planpincieux na Mont Blancu sa pred niekoľkými dňami dal do pohybu a momentálne sa pohybuje rýchlosťou okolo 36 centimetrov za deň. 2800 obyvateľom obce Courmayeur  preto hrozí nepredstaviteľná katastrofa.

Masa ľadovca, ktorý sa dal do pohybu, je štvrť milión kubických metrov. Táto masa sa môže celkom uvoľniť a zrútiť sa z Mont Blancu do údolí pod ním, kde leží Courmayeur.

Starosti a obavy politikov i expertov sú preto oprávnené. Taliansky premiér Conte v tejto súvislosti povedal počas valného zhromaždenia OSN v utorok v New Yorku:

„Správa o ľadovci na talianskej strane Mont Blancu, ktorého stabilita je nebezpečne ohrozená,  je signálom, ktorý nám robí veľké starosti a nás všetkých by mala prebrať z letargie.“

Talianske médiá informovali v stredu o   tom, že na ľadovci sa už  začali vytvárať trhliny, čo je sprevádzané zvukmi podobnými vzdialenému hrmeniu. Na ľadovci chcú experti umiestniť radarové zariadenie, ktoré bude „mapovať“ ako sa na ňom situácia vyvíja ďalej.

Taliansky odborník pre ľadovce Renato Colucci z Istituto di Scienze Marine del Consiglio Nazionale delle Ricerche povedal tlačovej agentúre Adnkronos, že jediným dôvodom toho, že ľadovce v  Alpách sú ohrozené vo svojej existencii, sú stúpajúce teploty.