Po Venezuele je na rade Nicaragua – vláda Daniela Ortegu je tŕňom v oku pre USA

13.07.2018 23:19

Západné mainstream médiá robia z prezidenta Ortegu bezcitného vraha, ktorý dáva brutálne strielať do „demokraticky“ protestujúcich más. Presne tak informovali aj o venezuelskom prezidentovi Madurovi.

USA a ich skorumpovaní spojenci vo Venezuele i Nicarague robia všetko preto, aby obe krajiny destabilizovali a nastolili tam vládu globálneho kapitalizmu podľa amerického „rukopisu“.

Pokiaľ žil charizmatický prezident Hugo Chavez, ktorý bol úzko spriatelený s Danielom Ortegom a Nicaraguu podporoval aj finančne, tak tam USA nemohli naplno presadzovať svoj zločinecký vplyv.  Chavez preukazoval vláde Ortegu každoročne okolo jednej miliardy dolárov. Za Maduru podpora klesla na pol miliardy. Po destabilizácii Venezueli už Nicaragua nedostával nič.

Pritom Nicaragua platila dlho ako stabilná a prosperujúca krajina, ale práve to prekážalo USA – veď tam vládol nimi desaťročia nenávidený Ortega, ktorý pred viac ako 40 rokmi, ako revolucionár typu Fidela Castra, vyhnal z krajiny proamerického dlhoročného diktátora Somozu, ktorý USA umožnil v Nicarague všetko čo si len priali.

Západná tlač teraz hanebne luhá, keď tvrdí že Ortega dáva takmer každý deň vraždiť svoj národ a píše, že od 19. apríla, keď sa začali v krajine demonštrácie, bolo zabitých viac ako 350 ľudí.

Krátko predtým bola vládou ohlásená nevyhnutná reforma sociálnych systémov, lebo Nicaragua má nedostatok financií. V nej išlo o zvýšenie príspevkov do týchto systémov, ktoré mali postihnúť všetkých. Najviac mali platiť zamestnávatelia, o 3,25 percent viac, zamestnanci len 0,75 percent viac. Nešlo ani zďaleka o nič dramatické, veď aj v krajinách EÚ sa rôzne poplatky a príspevky zvyšujú a zvyšujú. V Grécku to bolo neporovnateľne drastickejšie, ako v Nicarague, ale v tomto prípade Západ nevykrikoval, že v Grécku treba zvrhnúť vládu.

Z dôvodov antiimperialistickej politiky Ortegovej vlády sa USA preto teraz rozhodli využiť situáciu v krajine a hodili do nej nebezpečnú „rozbušku“ a zneužili pokojné demonštrácie na manifestáciu za zvrhnutie demokratickej vlády prezidenta Ortegu.

Organizovane infiltrovali do davu demonštrujúcich, ľudí prepojených s  militantnými štruktúrami názvu Movimiento Renovador (Hnutie obnovovateľov), ktoré sú dokázateľne od roku 2008 (pravdepodobne aj predtým) štedro financované USA. Všade bola časť tzv. demonštrantov ozbrojená strelnými zbraňami a niesli zástavy USA. K tomu už netreba takmer nič dodať! Azda len to, že v mnohých prípadoch začali so streľbou na políciu a na vládne ozbrojené sily.

Médiá Západu informovali, že protesty boli potlačené brutálnym násilím, ktoré spôsobilo mnoho mŕtvych a zranených.

Nezávislý žurnalista Stephen Sefton, ktorý žije v meste Esteli, na severe Nicaragui, povedal, že z popudu Movimiento Renovador sa konalo viacero deštruktívnych demonštrácií v rôznych mestách, ale že proamerická opozícia luhá, keď hovorí o veľkom počte mŕtvych a že podľa jeho informácií bolo v ich priebehu 20 až 23 mŕtvych, z toho dvaja policajti a jeden žurnalista.

Proamerických demonštrantov vyzývala aj cirkev (avšak bez úspechu), aby prestali vyvolávať nepokoje, pričom cirkev sama organizovala veľké pochody za mier a pokoj v krajine, čo Movimiento Renovador pokladalo za podporu Ortegu a ďalej ľudí burcovalo, aby rozvracali krajinu a dožadovali sa odstúpenia Ortegu.

Taká je skutočná pravda o situácii v Nicarague.