Po prvý raz sa pozemská raketa dostala so Slnkom do priameho kontaktu!

20.12.2021 23:42

Sonda NASA, s názvom Parker Solar Probe (PSP) na svojej ceste k Slnku dosiahla vonkajšiu vrstvu slnečnej atmosféry (nazvanou korona  Slnka, a tá sa rozprestiera nad jeho chromosférou) a vytvorila tak nový rekord.

Žiadna iná sonda sa dosiaľ nedostala do takej blízkosti Slnka. Je to priam neuveriteľné aj preto, že dokáže zniesť obrovskú teplotu, ktorá panuje v slnečnej korone Slnka. Ako je známe, tá má oveľa vyššiu teplotu ako jeho povrch, kde je „len“ 6000 stupňov Celsia. Najvyššia teplota je hlboko vo vnútri Slnka, okolo 15 miliónov stupňov C.

Dosiaľ nemáme odpoveď na to, prečo je slnečná korona oveľa horúcejšia ako povrch Slnka. Aj na to bude hľadať odpoveď sonda Parker Solar Probe.

Mimochodom, slnečnú koronu zo Zeme nevidíme. Čo vidíme, to je plazmatický povrch Slnka. Plazmatický materiál Slnka možno vnímať nasledovne – jedna jeho časť, až do vzdialenosti milión kilometrov od povrchu Slnka má s ním spojenie (ešte je jeho súčasťou), plazma za touto hranicou Slnko natrvalo opúšťa ako tzv. slnečný vietor.

NASA oznámila, že sonda PSP už cez túto hranicu prešla a dostala sa do plazmy, ktorá je súčasťou Slnka. Získame obsiahle poznatky aj o tom ako Slnko vzniklo a tie buď potvrdia alebo vyvrátia naše, zatiaľ len hypotézy.

Sonda PSP odštartovala zo Zeme v auguste 2018 a už o niekoľko mesiacov neskôr sa dostala tak blízko k Slnku ako žiadna iná pred ňou. Od Slnka bola vzdialená 42,7 miliónov kilometrov. Aktuálne je od Slnka vzdialená len 7,9 miliónov kilometrov a obieha ho po veľkých elipticých dráhach.

Prvý prelet sondy koronou trval len niekoľko hodín, ale nasledovať budú ďalšie. V  korone sonda „nazbierala“ aj malé množstvo materiálu plazmy a analyzovala aj magnetické polia Slnka. Misia sondy bude trvať do roku 2025.

Pred obrovskou horúčavou (až 1,5 milióna stupňov C) sondu chráni špeciálny karbónový pancier o hrúbke 12 cm. Váha sondy je sedem ton.