Po prvý raz bola objavená exoplanéta v inej galaxii

05.11.2021 22:23

Skupina astronómov - vedená astronómkou Rosanne Di Stefano - pracujúcich v Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics v Cambridge objavila v Whirlpool galaxii (M51) po prvý  raz priamy dôkaz existencie planéty. Bolo zistené, že v tejto fascinujúcej galaxii, v jej binárnej sústave M51-ULS-1, existuje exoplanéta, približne o veľkosti Saturnu.

Exoplanéta v galaxii M51 je od Zeme vzdialená približne 28 miliónov svetelných rokov – jeden svetelný rok je vzdialenosť, ktorú svetlo prejde za jeden rok.

Pre porovnanie a lepšiu predstavu:

 

Z nášho pozemského pohľadu obrovskú vzdialenosť 150 miliónov kilometrov, ktorá Zem delí od Slnka, prejde svetlo len za 8 minút.

Na to, aby svetlo prešlo z jedneho konca našej galaxie na jej druhý koniec, potrebuje minimálne 100 000 rokov.

 

Ako oznámili astronómovia, tak musia byť získané a vyhodnotené ešte ďalšie dáta, aby bolo s absolútnou istotou potvrdené to, čo predbežne zistili.

Pokiaľ to ale bude naplnené, tak to potrvá istý čas a astronómovia okolo Rosanne Di Stefano budú zatiaľ pokračovať v hľadaní exoplanét v cudzích galaxiách.

Majú na to k dispozícii obsiahle archívne dáta z dvadsiatich galaxií, ktoré majú potenciál na to, že na ich základe môžu byť objavené ďalšie exoplanéty.