Pentagon-Thinktank RAND Corporation žiada ukončenie ukrajinskej vojny diplomatickými rokovaniami

09.03.2023 15:26

V skutočnosti RAND Corporation nie je vôbec známa tým, že má pacifistický postoj. Je známa však tým, že precízne pracuje s pádnymi argumentmai a potom vynáša racionálne uzávery a hodnotenia.

A práve tento renomovaný Thinktank, ktorý má úzke prepojenie s Pentagonom, varuje USA dôrazne pred rizikami dlhej ukrajinskej vojny a vyzýva na rokovania o ukončení konfliktu.

 

Ruská vojenská operácia na Ukrajine trvá už  viac ako dvanásť mesiacov.

Tento vojenský konflikt si už vyžiadal státisíce obetí a je nepravdepodobné, že sa čoskoro skončí, a to pre pokračujúce dodávkv zbraní Západu kyjevskému režimu.

No zatiaľ čo najmä vrcholní politici, od Washingtonu cez Londýn až po Berlín a Varšavu, naďalej presadzujú bezpodmienečnú podporu Ukrajincom, zdá sa, že vplyvní americkí vojenskí stratégovia uprednostňujú skoré ukončenie konfliktu.

 

Vojnoví štváči v USA v radoch Demokratov a armády určite robil všetko pre to, aby RAND Corporation „prehovorili“, aby si svoje odporúčania nechala pre seba – nepodarilo sa!

 

V 32-stranovom dokumente autori RAND Corporation, neokonzervatívneho Thinktanku s úzkymi väzbami na Pentagon a Biely dom, kritizovali predlžovanie ozbrojeného konfliktu prebiehajúcimi dodávkami zbraní. Tvrdia, že  namiesto toho je potrebné snažiť sa čo najskôr dohodnúť mier.

 

Zhrnutie argumentov v dokumente na úvodnej stránke je nasledovné:

 

Autori tvrdia, že okrem minimalizovania rizík veľkej eskalácie by záujmom USA najlepšie poslúžilo, keby sa predišlo dlhotrvajúcemu konfliktu.

Náklady a riziká zdĺhavej vojny na Ukrajine sú značné a prevažujú nad potenciálnymi výhodami takéhoto kurzu pre USA. Hoci Washington nemôže určiť dĺžku vojny, môže podniknúť kroky, ktoré zvýšia pravdepodobnosť ukončenia konfliktu prostredníctvom rokovaní.