Ako to bolo naozaj: Súboj ruskej hypersonickej rakety s USA-Patriotom

28.05.2023 12:07

Minulý týždeň ruský Kinžal zasiahol americký systém protivzdušnej obrany Patriot v Kyjeve. Podrobnosti o tom, ktoré boli pre USA trápne boli na Západe utajované.

Konfontácia týchto zbraní privádza Západ do rozpakov, pretože Patriot, oslavovaný ako skutočne zázračná zbraň jednoznačne zlyhal.

Faktom je, že Ukrajina oznámila, že zachytila ​​všetky rakety vypálené Ruskom na Kyjev v inkriminovanú noc.

To ale bola lož, pretože v Kyjeve došlo k zásahom, okrem iného bol zasiahnutý dokonca aj americký systém protivzdušnej obrany Patriot, ako neskôr priznali USA.

Špekuluje sa teraz o tom, ako vážne bol poškodený Patriot. Rusko hlásilo jeho zničenie, USA len ľahké škody. 

Niet sa čomu čudovať, škody na imidži pre USA by boli gigantické, ak by Američania priznali, že Patrioty prežili len necelý mesiac proti ruským raketám – veď USA chcú pokračovať v predaji týchto systémov, z ktorých každý stojí miliardu dolárov.

Okamih pravdy nastal, keď ruská hypersonická strela Kinžal vyhodila do vzduchu americký systém protivzdušnej obrany Patriot neďaleko Kyjeva. 

Západom vychvaľovaný Patriot, ktorý stojí takmer miliardu dolárov, keď neúčinne vystrielal  celú svoju muníciu, tak sa odmlčal neschopný odolať ruskej rakete Kinžal, ktorá má výbušnú silu pol tony ekvivalentu TNT – čo je naozaj veľa.

USA boli jednoducho ponížené.

Patriot bol údajne „opravený a systém je opäť funkčný“. Ale to je lož. Najmodernejší radarový systém, hlavná zložka celého systému, obrazne povedané „mozog“, bol zničený. 

„Mozog“ sa nedá opraviť. V zásade možno Kyjevu dodať nové Patrioty, ale ľudia v Pentagone nie sú úplní idioti, ktorí zase len tak vyhadzujú takéto sumy z okna...