Parlamentné voľby v Izraeli, 9. apríl: Napínavé „preteky“ - Netanjahu proti Benny Gantzovi

05.04.2019 20:49

V utorok si zvolia Izraelčania nový Kneset – nový Parlament. Podľa Izraelského inštitútu pre výskum verejnej mienky sú na čele v súboji o víťaza volieb dve strany, ktoré vykazujú takmer zhodné číslo tých, ktorí im chcú dať svoj hlas. Je to strana Kachol Lavan (Modrí a Bieli), ktorú vedie Benjamin - nazývaný Benny - Gantz a konzervatívna strana premiéra Benjamina Netanjahu, Likud.

Gantz, narodený 1959 v Kfar Haime, Izrael, je generálporučik a tri roky bol hlavným veliteľom izraelskej armády. Netanjahu je už dlhé roky obľúbencom izraelských konzervatívcov a ešte pred niekoľkými mesiacmi bola jeho strana Likud jasným favoritom na volebné víťazstvo.  Teraz, tesne pred voľbami, ako oznamuje IzraelHayom, sa Gantz v priazni voličov dokonca dostal pred Netanjahua, jeho preferencia sú o 0,4 percenta vyššie.

Ale aj keď Gantz voľby vyhrá ako najsilnejšia strana (je takmer úplne isté, že v tom pripade to bude len tesné víťazstvo), tak to ešte nebude znamenať, že určite príde k zmene vlády. Rozhodne bude musieť Gantz potom hľadať koaličného partnera a či partnerov. V tomto prípade je ale na tom lepšie Netanjahu – bude mať lepší výber.

Netanjahu je obľúbený aj veľkou časťou mladých Izraelcov. V každom prípade je pravdepodobné, že aj keď Likud bude len druhou najsilnejšou stranou, bude Netanjahun schopný vytvoriť vládnu koalíciu a ostane aj naďalej ministerským predsedom židovského štátu.