Paríž sa obáva vplyvu Moskvy v Stredoafrickej Republike a posiela tam zbrane, aby ju mohol ďalej drancovať

07.01.2019 22:58

Táto veľká krajina v strede Afriky je už roky otriasaná vojenskými konfliktami  medzi troma rebelskými zoskupeniami a slabučkou vládou. V roku 2013 zvrhli Séléka-rebeli prezidenta Françoisa Bozizého a odvtedy je krajina nestabilná. Až 70 percent jej územia kontrolujú rebeli.

Teritórium krajiny bolo v minulosti francúzskou kolóniou a Francúzsko nesie za súčasnú katastrofálnu situáciu plnú zodpovednosť, lebo od začiatku vzniku tohto štátu má silný a rozhodujúci vplyv na jeho politiku a dosadzovalo jeho prezidentov výlučne podľa svojich predstáv.

V krajine neexistovali nikdy žiadne skutočne demokratické štruktúry a preto ani žiadne demokratické voľby. S podporou Paríža sa v roku 1993 stal na desať rokov prezidentom Ange-Felix Patassé a po ňom Francúzi dosadil za prezidenta Françoisa Bozizého, ktorý bol nesmierne korupčný a spočiatku usilovne pomáhal Francúzom vykorisťovať svoju vlasť. Francúzi získavali z krajiny, ktorá je mimoriadne bohatá na nerastné bohatstvo, takmer zadarmo rôzne cenné suroviny, medzi nimi najmä urán.

Keď sa však Bozizé časom chcel vymaniť z totálnej závislosti od Paríža a hľadal kontakty k Číne, tak ho Francúzi nechali padnúť a prestali ho vojensky chrániť, čo využili rebeli, aby ho odstavili a pokúsili sa zaviesť demokraciu. Nepodarilo sa to a krajina sa otriasa až dosiaľ nepokojmi a neprestajnými vojenskými zrážkami a upadá do obrovskej biedy.

Paríž sa prostredníctvom OSN znova zamiešal do situácie v krajine a dostal mandát, aby tam viedol rokovania o mieri. V každom prípade tam Francúzi ale sledovali najmä vlastné záujmy a hoci v rámci mandátu vyslali 2000 do Stredoafrickej Republiky vojakov a viedli aj viaceré rozhovory s rebelmi, tak nedosiahli nič. Podľa všetkého Paríž chcel ale len opäť dosiahnuť obnovenie svojho predošlého postavenia v krajine a rebeli takú spoluprácu odmietali.

Napokon OSN ponúklo v tejto veci aj ďalší mandát, a síce Rusku. Moskva postupuje inakšie ako Paríž a rýchlo si získava dôveru tak vlády prezidenta Faustina Archangeho Touadéra, ako aj vodcov rebelov a v neposlednom rade aj obyvateľstva. Rusi dali jasne najavo, že krajine chcú naozaj pomôcť a nie ju skorumpovať ako Francúzi.

Prezident Macron teraz musí hrať dvojitú hru. Nemôže celkom odmietnuť istú spoluprácu s Rusmi – veď dostali mandát. Ale táto spolupráca je len formálna. A práve v dôsledku rozvíjajúcich sa ruských aktivít v Stredoafrickej Republike sa odrazu Paríž rozhodol tam masívne rozšíriť svoje pôsobenie. Len pred niekoľkými dňami dopravil do krajiny množstvo zbraní a dal jej k dispozícii 24 miliónov eur.

V každom prípade však dôverujú oficiálne úrady v krajine oveľa viac Rusom ako Francúzom. Moskva okrem finančných prostriedkov vyslala do Stredoafrickej Republiky aj niekoľko sto expertov, ktorí vypracujú rôzne projekty pre ekonomiku a agrárníctvo a aj obsiahly mierový plán pre stabilizáciu pomerov.

To všetko sa pochopiteľne Macronovi nepáči, lebo to veľmi narúša francúzske zámery. A tak je Macron už dlhší čas v nezávideniahodnej situácii. Oficiálne nemôže proti Moskve nič urobiť, aj keď by Rusov najradšej okamžite z Afriky vyhnal a na druhej strane má aj doma obrovské problémy, a to s húževnatou vytrvalosťou odporu proti jeho politike, ako ju demonštrujú žlté vesty.