Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 124. pokračovanie

01.06.2016 22:14

Magda medzitým naliala každému po ďalšom pohre znamenitého portugalského vína, vykvaseného zo sladkých bobúľ zozbierných v slnečných vinohradoch na behoch rieky Douro. Bola nadšenou obdivovateľkou cudzích kultúr a mala výborné znalosti z geografie, ktorou sa od detstva vášnivo zaoberala. Podnietila ich pri ich vášnivej diskusii k ďalšiemu prípitku: 

„Je naozaj  radosť vás počúvať a môcť s vami diskutovať. Veľmi si vážim, že sme s vami smeli nadviazať priateľstvo. Ale nezabúdajme aj na víno, je naozaj výborné a ak sa vínko popíja s mierou, tak prospieva aj zdraviu a podporuje fantáziu a neraz i romantiku. Rieka Douro, odkiaľ toto hrozno pochádza, preteká severným Portugalskom a tam sa rodí i skvostn a svetoznám portské víno, ktoré veľmi obľubujú predovšetkým Angličania. Douro je tetia najdlhšia rieka Iberského polostrova a vyviera v málo známej španielskej provincii Soria v severnom Španielsku. Po ceste, dlhej okolo deväťsto kilometrov sa pri Porte vlieva do Atlantického oceánu.

Ešte by som chcela niečo povedať k zrazeniu tvojho slovanského sveta, Denis, s úžasným francúzskym svetom tvojej fascinujúcej Ginettky. Už dávno obdivujem francúzsku kultúru a veľa som sa zaoberala s francúzskou filozofiou a mám viacerých miláčikov, ktorí ju mimoriadne rozvinuli a akí, nám Slovákom veľmi chýbajú. Aj preto sa Slovensko nevyznačuje – v svetovom meradle – žiadnymi mysliteľmi. Slováci vždy najradšej filozofovali len v krčmách pri alkohole, a tak potom aj vyzeralo ich filozofovanie. 

Na Slovensku sa vždy všetko točilo len okolo malého slovenského sveta. Pritom sme ale vždy otrocky obdivovali USA a Západ, ale nie ich kultúru, ale ich bohatstvo a pociťovali sme závisť. Závisť je typickou a veľmi charakteristickou vlastnosťou veľkej väčšiny Slovakov, skoro by som dokonca povedala, že takmer všetkých. Ty , Denis, si ale celkom iný, zrejme aj preto, že sa zaoberáš astronómiou a kozmom, a tak si sa slovenskou závisťou nemohol ani nakaziť. Máš úplne iné pohľady na svet.

A preto sa vaše dva svety, aj keď v mnohom zaiste veľmi rôzne, vôbec nezrazili, ale sa spojili a vzájomne oplodnili. A v tom spočíva krása lásky a  krása života. Nie je veľa ľudí, ktorí vedia tak žiť a  nestrácať vzácny čas života v nezmyselných a zbytočných veciach.“

"Pekne si to vyjadrila. Život je skutočne príliš krátky na to, aby sme ho napĺňali nepotrebnými a povrchnými vecami", povedala Ginette a potom dodala:

"Stále sme sa ale ešte nedostali k psychofyzike, na ktorú si sa pýtal, Vlado. Denis, porozprávaj o nej radšej ty. Si lepším znalcom jej fyzikálnej časti ako ja." 

Obrátila sa na svojho muža s úsmevom Ginette.   

pokračovanie nasleduje