Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 99. pokračovanie

07.03.2016 23:16

"O veľkom matematikovi a astronómovi Thalesovi viem niečo aj ja", 

povedal Denis a pokračoval: 

"Okrem jeho skvelých vedeckých schopností mi je známe aj to, že dejiny ho zachytávajú aj ako prvý historicky zadokumentovaný typ veľmi roztržitého učenca, ktorý bol neustaĺe zahĺbený len do vlastného vedeckého sveta a ktorému padalo veľmi ťažko vracať sa aj do reálneho života. Tiež som čítal jednu zábavnú epizódu o ňom, kde sa hovorí, že keď sa jedneho dňa večer prechádzal po okraji mesta, v ktorom žil a pozoroval veľmi uprene hviezdy na oblohe a premýšľal o ich konšteláciách, tak sa potkol o okraj studne a spadol do nej. 

Na jeho zúfalé výkriky o pomoc, pribehla k studni mladá pekná dievčina, ktorá nemala o hviezdach  a zákonoch, podľa ktorých sa riadili a pohybovali po oblohe, ani najmenšej potuchy, o to viac ale o praktických potrebách života. A svet vďačí práve tejto jej vlastnosti, že neprišiel o veľké múdrosti a poznatky slávneho Thalesa, lebo mu zachránila život, ktorý by bol skončil veľmi neslávne utopením sa v studni."

"Je naozaj pozoruhodné na čo všetko sú potrebné ženy", zasmiala sa Ginette a potom so šelmovským úsmevom pichla svojím ohybným jazykom do panciera mužskej samoľúbosti:

"Teraz už chápem, prečo Thales dokázal veľmi rýchlo vyriešiť otázku , čo bola základná a prvotná pralátka, z ktorej vzišiel život. Jeho odpoveď musela jednoznačne znieť - voda. Jeho život predsa vyšiel z vody, odkiaľ ho vytiahla mladá kráska. Ale všetka česť pre neho, keďže aj po takom nepríjemnom zážitku s vodou, keď v nej takmer prišiel o život, nikdy neprestal tvrdiť, že voda je najúžasnejším fenoménom nášho sveta."

"To je skutočne pravda", 

ozval sa pokyvujúc uznanlivo hlavou kirios Berbatiotis a dal najavo, že sa mu páči, že Ginette má tiež znalosti o starých Grékoch. Potom povedal:

"Napriek tomu sa mu ale nikdy nepodarilo presvedčiť dvoch svojich najlepších a najobľúbenejších žiakov o tom, že je to naozaj tak. Z nich sa neskôr taktiež stali vynikajúci filozofovia. Z nich bol Anaximenes presvedčený o tom, že hladanou látkou je vzduch a Anaximender zas tvrdil, že je to niečo celkom iné a odlišné od vody a vzduchu. Podľa neho bolo nekonečno tvorcom všetkého čo existovalo."   

pokračovanie nasleduje