Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 60. pokračovanie

10.06.2015 23:24


"Na základe čoho si si taký istý, že Baskovia a Gunačovia sú v podstate blízki príbuzní?" Chcela vedieť Ginette.

"Mám na to viacero pádnych argumentov. Jedným z nich je aj moje presvedčenie, že baskické slovo guan herri naznačuje, že Baskovia a Guančovia mali vzájomné väzby. Herri znamená  územie alebo krajinu, a tak slová guan herri označujú krajinu Guančov. Slová guan herri možno prepísať aj ako Kan ari a z toho potom máme slovo Kanari a už sa tak dostaneme k súčasnému španielskemu názvu Kanárskych ostrovov, ktoré znie Islas Canarias."

"Tvoje úvahy a teórie sú fascinujúce a veľmi ma zaujali", povedal Denis a podotkol:

"Dosiaľ som vedel o Baskoch len toľko, že sú najzáhadnejšou rasou v Európe a že o nich vieme len veľmi málo - no a o Guančoch a o ich existencii na Kanárskych ostrovoch som sa dozvedel až teraz od teba. Zaujímalo by ma, či ich Španieli pri obsadení ostrovov úplne vyhladili a ako prebiehal ich vzájomný kontakt."

"Všeobecný názor je ten, že Španieli ich celkom zlikvidovali, to však neozdpovedá pravde. V tomto prípade sa ich musím zastať, lebo je dobre známe, koľko zla a zločinov napáchali španielski conquistadori pod vedením Pizzara a Cortéza v južnej Amerike, kde vyhubili množstvo Indiánov.

Pochopiteľne, že sa ale medzi Guančami a Španielmi odohrali krvavé boje, a to predovšetkým v ťažko dostupných vrchoch a pohoriach ostrovov, kde sa Guančovia perfektne vyznali. Španieli však po konečnej porážke Guančov, tých čo ostali nažive, nevyvraždili, ale ich použili ako lacné pracovné sily. Preto ešte aj dnes žijú na Kanárskych ostrovoch zbytky ich potomkov.

Španielskí dobyvatelia boli veľmi očarení aj krásou guančských žien a kedže s mnohými z nich splodili deti, tak jej stopy možno aj dnes obdivovať v tvári nejednej kanárskej krásky.

Prezradím vám v týchto súvislostiach ešte jednu zaujímavú kuriozitu, o ktorej vie len málokto. V čase obsadenia Kanárskych ostrovov Španielmi  neboli Guančovia jedinou rasou, ktorá tu žila. Žil tu totiž ešte jeden malý a etnicky celkom iný kmeň ako boli Guančovia a ktorý pochádzal od Stredozemného mora."

Pokračovanie nasleduje