Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 55. pokračovanie

16.05.2015 23:30

 

Stretli sa s ním  medzičasom už viackrát a hodiny, ktoré s ním strávili, sa stali pre nich nezabudnuteľným zážitkom. René bol dynamický, vyšportovaný, kanárskym slnkom do hneda opálený, mladistvo vyzerajúci päťdesiatnik, vždy plný plánov a nových ideí. Bol aj veľmi zábavným a spoločenským človekom – ako takmer všetci Francúzi – a zároveň aj zanieteným a úspešným vedcom. Nebol nikdy ženatý, lebo ako hovorieval, bol neustále na cestách v službách svojej ohnivej milenky, ktorá si ho stále žiarlivo strážila a bola ňou veda.

More bolo takmer celkom pokojné , len tu a tam sa čerili malé vlnky. Plávali pozdĺž brehu a nad ich hlavami sa pyšne týčil Tejde a bol to pre nich fascinujúci zážitok plávajúc v teplej morskej vode a zároveň pozorovať jeho zasnežený vrcholec. Hoci v mori pri brehoch Tenerife sa netreba obávať žralokov, celkom vylúčiť sa také stretnutie nedá. Odkedy sa však Denis pred niekoľkými rokmi  dozvedel od spriateleného anglického astrofyzika, aký tragický zážitok mal počas svojej dovolenky v Izraeli, tak v mori plával vždy už len v blízkosti brehov.

John – tak sa volal jeho priateľ - bol s manželkou a s jedným spriateleným manželským párom v októbri na dvojtýždennej dovolenke v Eilate pri Červnom mori. Posledný deň dovolenky sa vybrali všetci štyria ešte raz na pláž, aby si užili teplé slnečné lúče, ktoré sú v Anglicku v tom období už zriedkavosťou. Muži ostali ležať na pláži v piesku a ženy vošli do vody. Nejakých tristo metrov od brehu kotvila veľká výletná loď. Jedna zo žien sa rozhodla plávať až k nej, kým druhá, manželka Denisovho priateľa, sa radšej vrátila na breh.

Keď už bola na brehu pri mužoch, tak odrazu počuli ako neďaleko od lode ich spoločníčka začala zúfalo kričať. Napadol ju veľký žralok, zahryzol sa jej do ramena a pokúšal sa ju stiahnuť do hĺbky. Nestratila však rozvahu a druhou rukou ho začala pichať do oka, až ju napokon pustil. Plávala naspäť k brehu a kričala o pomoc. Neďaleko od nej bol malý čln s dvoma mužmi a tí sa k nej hneď náhlili. V tom momente, keď sa k nej dostali a vyťahovali ju do člna, tak sa žralok odrazu opäť pri nej objavil a zahryzol sa jej do boku. Jeden z mužov ho musel viackrát celou silou veslom udreť po hlave, kým ju vyslobodil z jeho papule.

O polhodinu neskôr už bola v nemocnici, kde ju napriek veľkej strate krvi a amputácii pravej ruky zachránili. 

pokračovanie nasleduje