Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 47. pokračovanie

12.03.2015 23:42

 

"Skutočne je to tak, ako tvrdili o Tenerife Charlotte a Jean", ozvala sa po nejakom čase, keď mlčky putovali ďalej neodolateľne úchvatnou prírodou, nadšene Ginette a pokračovala:

"Tento malý ostrov so svojimi dvetisíc štvorcovými kilometrami je v mnohom podobný akoby celému kontinentu. Jean mi hovoril, že je to dôsledok toho, že ostrov je ďaleko na juhu a zároveň má veľmi rôzne výškové úrovne, čo umožňuje dostať sa v priebehu krátkeho času zo slnkom prehriatej pláže do chladu a zimy vysokohorského klíma. Ak sa niekto kúpe v teplej vode Atlantiku pri Puerto de la Cruz, tak sa môže priamo z mora pokochať jedinečným pohľadom na zasnežené, vysoko položené úbočia malebného mestečka La Orotavy, vzdialenej od neho len nejakých desať kilometrov."

"Áno, takto som si vždy predstavoval el paraiso - raj. Kontinentálne rôznorodá je aj vegetácia tohto raja v mori. Na pobreží môžeš obdivovať tropickú vegetáciu a čím viac sa od mora vzďaluješ a stúpaš do vyšších polôh, tým viac sa vegetácia mení na stredoeurópsku, aby sa potom vyššie objavili lesy a rastlinstvo , ako sa vyskytuje v severných regiónoch Európy. 

Kto je všestranný a má dosť energie, ten môže začať deň tým, že si zapláva v mori. Potom si vymení plavky za turistické topánky a za teplejšie oblečenie a zajde si ako turista hore do pásma, kde sú hory. Deň môže zakončiť tak, že sa vyvezie do celkom vysokých polôh, do kráľovstva snehu a si tam zajazdí na svahoch, ktoré ležia podstatne vyššie, ako všetky európske horstvá, okrem Alp a Pyrenejí."

Deň bol veľmi teplý a teplomer ukazoval ešte stále pätnásť stupňov a dole pri mori bolo ešte podstatne teplejšie. Aj v januári  teplota cez deň obyčajne neklesá pod dvadsať stupňov. To ľudí zo strednej Európy zakaždým prekvapí, keď na ostrov zavítajú v zimnom období. To ale nie je ničím neobyčajným v tejto časti sveta pre domorodcov, ktorí ju volajú Islas Canarias a v jednej zo svojich prekrásnych piesní takto ospevujú svoje milované Kanárske ostrovy: 

El mundo tiene Europa, Europa tiene Espaňa y Espaňa tiene un jardin, che son Islas Canaria. Svet má Európu, Európa má Španielsko a Španielsko má jednu záhradu, ktorou sú Kanárske ostrovy.  

Islas Canarias - mnohí Európania sú presvedčení, že Kanárske ostrovy dostali toto svoje meno preto, lebo tam pôvodne žilo veľa kanárikov. Táto domnienka je však nesprávna, lebo ostrovy toto meno dostali z rímskeho slova cane a či canis, čo súvisí s tým, že voľakedy tam žilo množstvo divokých psov - il cane je po taliansky pes.

"Vieš, kto boli pôvodní obyvatelia Kanárskych ostrovov?", opýtala sa Denisa Ginette.

"Nie, nemám ani potuchy. Som zvedavý , čo mi o tom povieš."

"Dnešní domorodci sú už len z malej časti ich potomkami. Boli to legendárni a záhadní Guančovia, ktorí tu žili približne už pred päťtisíc rokmi. Dnešní obyvatelia sú takmer celkom už len potomkami Španielov, ktorí Islas Canarias po bojoch s Guančami dobyli pre seba. 

Tento záhadný národ sa v kanárskej reči, ktorá sa trochu líši od španielčiny, volal los Quantjes. Guančovia žili v priestranných dierových bydliskách, ktoré boli vyhĺbené do strmých, vertikálne zvislých skalných stien, akých je na Kanárskych ostrovoch veľa."  

pokračovanie nasleduje