Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 256. pokračovanie

18.05.2020 23:36

Po skvelom obede  v známej  reštaurácii Merhaba ich očakával najdôležitejší a najvzrušujúci krok dňa, a tento symbolický krok bol krokom, ktorý ich mal preniesť z Európy do Ázie. A skutočne, v Istanbule sú európsky a ázijský kontinent vzdialené od seba len niekoľko krokov.

Pre mnohých obyvateľov mesta na Bospore to však bol krok všedný a každodenný, pretože žili na druhej strane Bosporu, a to už bola Ázia a každý deň chodili do práce na opačnú stranu a tou bola už Európa.

Samozrejme, že boli aj takí medzi nimi, ktorí takú cestu za prácou robili opačným smerom – z Európy do Ázie.

Časť Istanbulu na ázijskej strane sa volá Üsküdar. Je to názov najväčšej ázijskej štvrti tohto obrovského veľkomesta. Pred Üsküdarom, ktorý leží na brehu Bosporu, stojí v mori Kiz Kulesi, po slovensky Dievčenská veža.

Vyznačuje sa typickým optickým kúzlom, ako sa prejavuje u každej podobnej stavbe, ktorá vyčnieva z vody. Jej romantický názov sa odvodzuje z jednej starej v Turecku dobre známej legendy o sultánovej dcére.

Üsküdar bol v priebehu stáročí veľmi často miestom nebyčajne turbulentných udalostí. Z východu do neho neprichádzalo vždy len slnko, ale neraz to boli dobyvatelia, ktorí do neho od východu vtrhli ničivou silou a s lúpežnou žiadostivosťou.

Od štvrte Kadiköy až smerom hore k nízkym pahorkom  Üsküdaru sa rozprestiera povestný Karaca Ahmet, najväčší a najkrajší cintorín celého islamského sveta.

Jeho neobyčajnou zvláštnosťou je to, že hroby sú v ňom rozložené akoby len náhodne, teda úplne nepravidelne a hocikde – celkom bez pravidiel a predpisov. Všade nad hrobmi sú nádherné cyprusy s obrovskými korunami a všade okolo hrobov rastie vysoká neudržiavaná tráva. Všetko je tam iné ako na európskych kresťanských cintorínoch.

Práve tam ich zaviedol Mustafa a bol to skutočne nezabudnuteľný zážitok pre nich. Dozvedeli sa od neho aj o tom, ako sa odohrávajú pohreby muslimov a prečo sú všetky hroby len jednoduché navŕšenia hliny a nemajú žiadne pompézne mramorové obloženia.

Po hodine strávnej v Ázii sa vydali naspäť po moste, ktorý spájal oba kontinenty – do   Üsküdaru sa preplavili na lodi, spolu aj so svojím minibusom.

Očakávala ich v ten deň ešte posledná časť ich programu, ktorý bol nesmierne bohatý na  nevšedné zážitky a na množstvo nových, nikdy predtým nepočutých informácií.

Bola to návšteva svetoznámeho paláca Dolma Bahce.

 

Pokračovanie nasleduje