Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 252. pokračovanie

27.11.2019 23:22

Pozoruhodnou  zvláštnosťou početných islamských mešít, v porovnaní s kresťanskými kostolmi, je skutočnosť, že neslúžia výlučne religióznym účelom, ale že sú komplexnými sociálnymi zariadeniami, ktoré zahŕňajú aj nemocnicu, koránovú školu, menzu pre chudobných, noclaháreň i knižnicu.

Ich minibus sa pomaly približoval k známemu mostu Atatürk Köprüsü, ktorý vedie na druhú stranu Zlatého Rohu.

Ich žalúdky boli už veľmi prázdne, a tak sa už všetci tešili na dobrý a výdatný obed hore vo veži s výhľadom n a more.

Veža s menom Galata Kulesi bola postavená v roku 500 kresťanmi. V priebehu svojej histórie bola niekoľkokrát zničená a opäť postavená. Svoju poslednú a teda dnešnú podobu dostala ešte v 14. storočí. Počas svojej dlhej existencie poskytovala útulok rôznym vrstvám ľudí. Postupne ju obývali vojaci, strážcovia, požiarníci i colníci.

V súčasnosti je obľúbenou a veľmi vyhľadávanou lokalitou tak domácej spoločenskej smotánky, ako aj zahraničných návštevníkov. Vo veži je deväť poschodí a je z nej nádherný výhľad na mesto.

V jednom z poschodí sa nachádza príjemný lokál, ktorý ponúka okrem iného aj brušný tanec orientálnych krásavíc. O poschodie nižšie je známa, veľmi navštevovaná reštaurácia a práve na tú sa už nedočkavo tešili vyhladnutí Ginette a Denis a ich nemeckí známi.

Mustafa sa v priebehu predpoludnia viackrát zmienil o početných labužníckych špecialitách tureckej kuchyne, a to ešte viac zvýšilo ich hlad.

V reštaurácii ich usadili k ich vopred rezervovanému stolu, ktorý bol pri okne a odtiaľ mali skvelý výhľad na protiľahlú stranu, odkiaľ pred niekoľkými minútami prišli. Boli to pohľady, ktoré ich úplne očarovali.

Denis si pri týchto kúzelnych pohľadoch odrazu spomenul  na grécke slovo teater, o ktorom sa v Grécku dozvedel,  že v gréčtine znamená jesť a či hltať pohľady. Keď sa teraz o tom zmienil, tak aj Hilde a s Hansom priznali nadšene, že to úplne presne vystihuje to, čo práve pociťujú, keď očami doslova hltajú tú priam neskutočnú krásu, ktorá sa skytala ich zraku.

 

Pokračovanie nasleduje